Hirdetés

Indul a visszaszámlálás: hogyan kell jelentkezni egyetemre a pótfelvételin?

3 perc olvasás
Indul a visszaszámlálás: hogyan kell jelentkezni egyetemre a pótfelvételin?

Augusztus 5-ig tudnak jelentkezni azoknak, akik a pótfelvételiben próbálnak (majd) meg bekerülni egyetemre. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell jelentkezni.

Hirdetés

Hogyan és hol lehet jelentkezni?

A pótfelvételiben kizárólag online lehet jelentkezni egyetemre – természetesen előzetes regisztrációt követően -, 2022. július 26. – augusztus 5. között (aznap éjfélig van lehetőségetek jelentkezni).

A jelentkezéssel egy időben, 2022. augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is kell a jelentkezést. Ezt Ügyfélkapun keresztül vagy kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlappal a postán (az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220. címére, javasolt elsőbbségi küldeményként) lehet megtenni.

Hol találjátok a meghirdetett szakokat?

Hirdetés

A felvin, a meghirdetett képzések menüpont „Pótfelvételi eljárás 2022. (szeptemberben induló képzések)” fül alatt. Azaz itt. Ne feledjétek, a pótfelvételiben már csak egy helyet lehet megjelölni (csak egy egyetemre és csak egy képzésre lehet jelentkezni).

Mit kell beadni?

A meghirdetett képzésekről bővebben (egyéb feltételek, csatolandó dokumentumok, a pontszámítás – beleértve azt, hogy a felsőfokú végzettségű jelentkezőknek alapképzésre, osztatlan képzésre és felsőoktatási szakképzésre történő jelentkezés esetén számolnak-e az oklevelük alapján pontszámot) az „Általános eljárás 2022. (szeptemberben induló képzések)” fülön olvashattok – a szabályok alapvetően nem változtak az általános felvételihez képest.

Nagyon fontos, hogy mindent jól olvassatok el, mert a szabálytalanul, vagy a szükséges dokumentumok nélkül beküldött jelentkezések a felvétel elutasítását vonhatják maguk után – írja a Felvi. Mivel nem hét hónap, hanem csak egy kicsivel több mint egy hét van a jelentkezésre, nincs idő a hibákra. Az egyetemek különböző igazolásokat, dokumentumokat is kérhetnek (a központilag kötelező dokumentumok mellett), úgyhogy érdemes mindent megnézni az egyetemek oldalán is.

Sőt, az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek – ezt se feledjétek!

Mikor derülnek ki a ponthatárok, és milyenek lesznek?

Hirdetés

A ponthatárok várhatóan 2022. augusztus 24-én derülnek majd ki. Viszont ha egy szakot az általános felvételiben is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatárok nem lehet alacsonyabbak a 2022. július 21-én meghatározott ponthatárnál. Amennyiben az adott képzés eddig nem indult önköltséges finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál – vagyis alapképzések, osztatlan képzések esetén 280 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzések esetén 50 pontnál.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!