Hirdetés

Indul a 2023-as magyarérettségi: itt minden fontos információt és tudnivalót megtaláltok

5 perc olvasás
Indul a 2023-as magyarérettségi: itt minden fontos információt és tudnivalót megtaláltok

Elindult a 2023-as érettségi vizsgaidőszak, több mint 111 ezren adnak számot a tudásukról az elkövetkezendő napokban. Magyarból több mint 74 ezren érettségiznek, legtöbben középszinten. Folyamatosan frissülő tudósításunkban minden fontos infót megtaláltok, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal!
A mai magyarérettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Szegedi Tudományegyetemnek.

Hirdetés

07:34

Segítségkérés az utolsó pillanatban

„Melyek azok a betanulható típusmondatok, amiket lehet alkalmazni novellaelemzésben? Nem magára a szöveg elemzésére gondolok, hanem hogy például mit lehet írni bekezdésbe, ha nem ismerjük az írót, vagy hogyan zárjuk le az elemzést?” – tette fel a kérdést egy aggódó diák az Érettségi 2023 Facebook csoportban.

Bár arra érdemes odafigyelnetek, hogy a műelemzésben nem csak novella lehet, ebben a cikkben összeszedtük, milyen szempontokra figyeljetek, ha mégis azt kapnátok:

07:20

Elég az órákon megszerzett tudás a magyarérettségihez?

Novotny Katalin, az SZTE Junior Akadémia magyar szakos oktatója szerint a középiskolai tudás bőven elég az érettségire való felkészüléshez.

Hirdetés

„Ha valaki már kilencediktől odafigyel, vagy az érettségi előtt alaposan felkészült, annak nem lehetnek gondjai” – üzeni az Eduline-on keresztül a diákoknak. A pedagógus azt is hozzáteszi: nincs mitől tartanotok, a műelemzésben nagy valószínűséggel olyan szerzőt kaptok, akit mindannyian jól ismertek.

07:08

Induljatok időben!

06:54

Miből áll a vizsga?

Középszinten két feladatlapot kell megoldanotok: az I. feladatlap egy szövegértést és egy szövegalkotást tartalmaz, a II. részben pedig két szövegalkotási feladat – egy mű/műrészlet problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű/műrészlet összehasonlító elemzése – közül kell kiválasztanotok a számotokra szimpatikusabbat. Attól függetlenül, hogy melyiket választjátok, a szöveg terjedelmének 400-800 szónak kell lennie.

Emelt szinten mindössze egy feladatlapot kaptok, az azon szereplő feladatokat pedig tetszőleges sorrendben oldhatjátok meg. Egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor mellett lesznek szövegalkotási feladatok, valamint egy műértelmező és egy reflektáló szöveget is írnotok kell.

06:41

Érkeznek az első biztató üzenetek

06:34

Hosszabb menetidő és pótlóbuszok a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon

Fótfürdő megállóhelynél egy fa dőlt a vasúti pályára, ezért Rákospalota-Újpest és Veresegyház között nem közlekednek a vonatok. A két állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat – közölte a Mávinform hétfő reggel az MTI-vel.

Hirdetés

A helyreállításig 20-40, esetenként 40-60 perccel is meghosszabbodhat az eljutási idő a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon. Közölték: a G71-es vonatok nem, az S71-es vonatok csak Veresegyház és Vác között közlekednek, és mindkét irányban megállnak Vácrátót állomáson. A Nyugati pályaudvar és Rákospalota-Újpest között az S70-es vonatok szállítják az utasokat.

Azt javasoljuk, ha tehetitek, inkább kerüljétek el ma reggel ezt a vasútvonalat.

Figyelmeztet az Útinform is: több gyorsforgalmin felújítások zajlanak, ezért sávlezárások lassíthatják a forgalmat. Ha tehát autóval, vagy autópályán áthaladva mennétek ma vizsgázni, indulás előtt mindenképp tájékozódjatok.

06:03

Ma találkoznak utoljára a már megszokott felépítésű feladatsorral a tavasszal vizsgázók

05:46

Hányan érettségiznek ma magyarból?

Középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot a tudásáról ma délelőtt.

Hirdetés

05:30

Mit találtok ma az Eduline-on?

Egész nap itt vagyunk a legfrissebb infókkal az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze a ti véleményeiteket is várjuk kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre is. A 2023-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!