Hirdetés

Ilyenek lesznek a 2021-es felvételi ponthatárai: mitől függ, kik jutnak be az egyetemre?

2 perc olvasás
Ilyenek lesznek a 2021-es felvételi ponthatárai: mitől függ, kik jutnak be az egyetemre?

Milyenek lesznek a ponthatárok a 2021-es felvételin? Mitől függ, alacsony vagy magas lesz-e a ponthatár egy alapszakon? Itt van minden tudnivaló.

Hirdetés

Milyen szakokon húznak ponthatárokat júliusban?

Minden szakon, bár az tény, hogy van 40 olyan alap- és osztatlan képzés, amelyeken előzetes ponthatárokat állapítottak meg, vagyis nagy meglepetés nem várható (vagy mégis: az elmúlt években volt rá példa, hogy a végleges ponthatár egy kicsivel még magasabb lett az előzetesnél). Fontos, hogy az előzetes ponthatárok – amelyeknek a teljes listáját itt nézhetitek meg – csak az adott képzés állami ösztöndíjas formájára vonatkozik, az önköltségesre nem.

Mitől függ, milyenek lesznek a ponthatárok?

A többi felsőoktatási szakképzésen, alap- és osztatlan szakon, mesterszakon július 22-én húzzák meg a ponthatárokat. A ponthatárokat a szakos kapacitás (vagyis hogy maximum hány elsőéves hallgató kezdheti el a képzést szeptemberben), a jelentkezők száma és a jelentkezők pontszáma határozza meg.

Az algoritmus – a felvételi összpontszám alapján – intézményenként és szakonként rangsorba állítja a jelentkezőket, majd a legjobb teljesítményű, vagyis legmagasabb pontszámú felvételizőtől kiindulva sorolja be őket a jelentkezési lap első helyén megjelölt képzésre. Ha az első helyen megjelölt szak már “betelt”, a második helyen szereplő képzésre próbál meg titeket besorolni a rendszer, ha oda sem sikerül bekerülni, a harmadik helyen szereplő szakra, és így tovább. A ponthatár annak a felvételizőnek a pontszáma, aki az adott képzésre utolsóként “befér” – vagyis azok a jelentkezők már kimaradnak, akiknek ennél alacsonyabb az összpontszámuk.

Hol nézhetitek meg a tavalyi ponthatárokat?

Például az Eduline-on, itt. A 2021-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

 

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!