Milyen a szóbeli vizsga németből középszinten? Mutatjuk a szabályokat és vizsga menetét.

A középszintű németérettségi szóbeli vizsgáján – az írásbeli részfeladataihoz hasonlóan – szintén 33 pontot lehet majd elérni, ez a következőképpen oszlik el a vizsgán: a társalgás (10 pont), majd szerepjáték vagy vita (10 pont) és harmadikként az önálló témakifejtés (10 pont) rész. A fennmaradó 3 pont pedig a megfelelő beszédtempóért, kiejtésért és hanglejtésért járhat.

A diákok által kihúzott tétel az összes feladatot tartalmazza majd. Egy tétel feladatainak pedig különböző témakörökhöz kell tartozniuk, összesen tíz témakör fordulhat elő a szóbeli vizsgán: köztük az utazás, turizmus, iskola, tudomány vagy éppen életmód. A társalgási feladatnál néhány olyan kérdésre kell válaszolnotok, amelyek hozzátok, közvetlen környezetetekhez és hétköznapi tevékenységeitekhez kapcsolódnak.

A szerepjáték során a mindennapi élet helyzeteihez hasonlító szituációban kell részt vennetek, amelyben partneretek a vizsgáztató. Az a feladatotok, hogy az előre meghatározott helyzetben, a meghatározott cél elérése érdekében különböző kommunikációs szándékok felhasználásával beszélgetést (tranzakciót vagy interakciót) folytassatok. Míg az önálló témakifejtés részben majd egy adott, hétköznapi témához kapcsolódóan kell gondolataitokat, véleményeiteket összefüggően kifejteni verbális vagy vizuális segédanyagok alapján.

A feladatok kidolgozásához felkészülési idő habár nincs, de a feladatok végiggondolásához rövid (körülbelül fél perc) gondolkodási idő áll majd rendelkezésetekre.

2019-es németérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Forrás: Eduline