Hirdetés
Hirdetés

Ilyen lesz a felvételi a mesterképzéseken: szabályok és tudnivalók

Milyen szabályok vonatkoznak a mesterképzésekre felvételizőkre? Mutatjuk a pontozási rendszert és a legfontosabb infókat.

Mesterképzésre felvételiztek? Az általános egyetemi felvételin megszokott 500 pontos rendszertől eltérően a mesterszakos felvételi 100 pontos rendszerben működik. A képzési területenként meghatározott követelményekről itt olvashattok, azonban a kiválasztott szaknak az adott egyetemi pontozási rendszerét nektek kell kiderítenetek – ez ugyanis egészen eltérő lehet intézményenként. 

A felvételi követelményeket és a rangsorolás módját például az egyetem, főiskola a saját szabályzatában határozza meg, de a meghatározott pontszám 50 százalékát (vagyis 50 pontot) egységesen mindenkinek el kell érnie. Ezenkívül fontos tudnotok, hogy az elérhető 100 pontból 10 pontot kaphattok esélyegyenlőség alapján: vagyis hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, gyermekgondozásért ennyit kaphattok.

A leggyakrabban alkalmazott rangsorolási, pontszámítás az okleveletek, záróvizsgátok minősítése alapján, valamint a megszervezett felvételi vizsga (szóbeli és/vagy írásbeli) alapján történik.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!