Hirdetés

„Ilyen könnyű angolérettségit még nem láttam” – diákok véleménye a középszintű érettségiről

4 perc olvasás
„Ilyen könnyű angolérettségit még nem láttam” – diákok véleménye a középszintű érettségiről

Befejezték az angolérettségit a középszinten vizsgázók. Mutatjuk, hogy mit gondolnak a feladatsorról.

Hirdetés
Angolérettségi 2024
  • Egész napos tudósításunk az angolérettségiről
  • Állatkert és karácsonyi dekoráció – ilyen szövegértési feladatokat kaptak a középszintű angolérettségin a diákok
  • Dinnyefesztivál, téli sport a fagyban – ezek vannak az angolérettségi nyelvhelyességi feladataiban
  • Metrók, rekordok, antropológia – ilyen témák vannak az érettségi hallás utáni szövegértésében
  • „Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani” – ez a szaktanár véleménye az angolérettségi szövegértés részéről
  • Baráti leveleket kell írniuk a vizsgázóknak az érettségi íráskészség részében
  • Itt vannak a középszintű angolérettségi szövegértésének nem hivatalos megoldásai
  • Mutatjuk a középszintű angolérettségi nyelvhelyesség részének nem hivatalos megoldásait
  • Ezek a feladatok voltak az angolérettségi hallás utáni szövegértés részében
  • Így kellett megírni a leveleket az angolérettségi íráskészség részében

Túl vannak az angolérettségin a vizsgázók, középszinten 34 491, emelt szinten pedig 20 824 diák adott számot a tudásáról.

A vizsga első részében, vagyis a szövegértés feladatoknál közép- és emelt szinten is jellemzően négy hétköznapi nyelvezetű szöveget kapnak az érettségizők. Az idei írásbelin rengeteg volt a lyukas szöveges feladat. A vizsgázóknak többek között pótolniuk kellett a kérdéseket egy lyukas interjúból, de kaptak olyan feladatot is, amiből szókapcsolatok vagy teljes mondatok hiányoztak.

„A héten megírt magyar-, matek- és töriérettségi után ez az angol egy ajándék volt”

– mesélte lapunknak az idén középszinten érettségiző Fanni. Azt is elmondta, hogy ő a gyakorlás közben sem találkozott ilyen könnyű feladatsorral, a szövegértésnél szerinte jobban kellett koncentrálni, mint a későbbi feladatoknál, de meg lehetett oldani. A Nyíregyházán érettségiző Boglárka szerint viszont nem ez volt a legbonyolultabb rész, szerinte ez egy nagyon jó indulattal B1-es szintű feladatsor volt.

A nyelvhelyességi feladatok között szerepeltgörögdinnye fesztiválról szóló szöveg, 17. századi bevásárlólista és biciklizés a -30 fokban. Ebben a feladatrészben is rengeteg volt a lyukas szöveg.

Hirdetés

Fanni erről a részről is azt mondta, hogy teljesen korrekt volt, hozzétette, hogy egy olyan feladatrészt sem tud kiemelni, ami becsapós lett volna. Boglárka viszont azt mondta, hogy az első feladatban, ahol egy dinnyefesztiválról volt szó, viszonylag bonyolult nyelvtani szerkezetek szerepeltek, de a többi résszel neki sem volt problémája.

A Szegeden vizsgázó Zsófia is hasonló véleményen volt, szerinte a nyelvhelyességnél egyedül az nehezítette a vizsgát, hogy csak harminc perce volt rá, így kicsit logikázni kellett az időbeosztással, de összességében neki is jól sikerült.

Margaret McCollum, antropológia és Guinness rekorder – ilyen témákat kaptak az angolból középszinten érettségizők a vizsga harmadik, hallás utáni szövegértés feladatrészében. A vizsgázóknak ezekkel a szövegekkel feleletválasztós, lyukas szöveg és igaz-hamis feladattípusok formájában kellett megküzdeniük, összesen pedig 30 perc állt a rendelkezésükre. Az íráskészség feladatrészben pedig Prágában felejtett e-book olvasóról kellett írniuk, és tanácsot kellett adniuk egy lengyel barátjuknak az érettségizőknek.

Mindkettőről azt mondták az általunk megkérdezett diákok, hogy könnyen meg lehetett oldani, semmilyen meglepetést nem tartogattak ezek a feladatok. Zsófia szerint jól lehetett érteni a hallott szöveget és az íráskészség feladatnál is könnyedén meg lehetett írni a különböző megadott szempontok alapján a fogalmazást. Kijelentette, hogy egyértelműen ez volt a legkönnyebb vizsgafeladatsor a héten.

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!