Az egyetem, főiskola sokba kerül – a mindennapos kiadásokra még akkor is jókora összeget kell szánni, ha állami ösztöndíjasként tanultok, vagyis tandíjat nem kell fizetnetek. Mutatunk néhány egyszerű spórolási tippet.

hirdetés

Iratkozzatok be néhány könyvtárba

Így csak az egyszeri beiratkozási díjjal kell számolnotok, utána viszont könnyedén beszerezhetitek a tanulmányaitokhoz szükséges szakirodalmat (és persze a lazításhoz a szépirodalmat). Persze fontos, hogy időben kezdjétek el keresni a könyveket: a vizsgaidőszak közeledtével gyorsan elkapkodják a legfontosabb köteteket.

Vásárolhattok szemeszterbérletet

Ha Budapesten tanultok, és a családi büdzsébe belefér egy egyszeri nagyobb kiadás, a havi BKV-bérlet helyett érdemesebb szemeszterbérletet vásárolni. A szemeszterbérlet 16 200 forint, szeptember 1-től január 31-ig érvényes – vagyis valamivel jobban jártok, mint ha öt (3450 forintba kerülő) havi bérletet vásárolnátok.

Keressétek a diákkedvezményeket

Az egyetemek és főiskolák környékén számos gyorsétteremben, könyvesboltban, szórakozóhelyen kedvezményt kaphattok, ha felmutatjátok a diákigazolványotokat – érdemes nyitott szemmel járni, és lecsapni az ilyen akciókra.

Tanuljatok meg főzni

Sok pénzt megspórolhattok, ha a kolis/albérletes szobatársakkal együtt főztök esténként – ez egyébként is jó közös program lehet. Érdemes megtanulni néhány egyszerű ételt, mert így biztosan jobban jártok anyagilag, mint ha minden nap valamelyik gyorsétteremben ebédelnétek.

hirdetés

Forrás: Eduline