Hirdetés

Így számítják a felvételi pontokat a középiskolai jegyekből és az érettségiből

2 perc olvasás
Így számítják a felvételi pontokat a középiskolai jegyekből és az érettségiből

Újabb segítséget hoztunk a felvételi pontszámításhoz, ma azt mutatjuk meg, hány pontot szerezhettek a középiskolai jegyekkel és az érettségivel.

Hirdetés

A felsőoktatási felvételin összesen 500 pontot szerezhettek – ebből maximum 200 pont jár tanulmányi eredményeitekért.

Ezt pedig így számítják ki: összeadják öt középiskolai tantárgy két utolsó tanult évének év végi osztályzatait, és ezt megszorozzák kettővel (összesen maximum 100 pont), majd ehhez hozzáadják az érettségi bizonyítványban szereplő négy kötelező és egy választott tárgy százalékos eredményének átlagát (szintén maximum 100 pont).

Az öt középiskolai tantárgy a következő: magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga, kerekítés nélkül), történelem, matematika, egy legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom), és egy, legalább két évig tanult, választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy (fizika, kémia, biológia, földrajz, természetismeret, természettudomány).

Az érettségi bizonyítványban szereplő négy kötelező tárgy pedig a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika és egy idegen nyelv (ennek hiánya esetén egyéb érettségi vizsgatárgy).

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!