Hirdetés

Így pontozzák a középszintű angolérettségit

3 perc olvasás
Így pontozzák a középszintű angolérettségit

Mennyi pontot lehet kapni részenként az írásbeli vizsgára? Miből áll a szóbeli pontozása? Összegyűjtöttük, hogy milyen pontozási szabályok érvényesek az angolérettségin 2024-ben.

Hirdetés

Az írásbeli vizsgák nagy része már lezajlott, azonban a szóbelik még hátravannak. Az emelt szintű szóbeli érettségiket 2024-ben június 5-12. között tartják, a középszintű vizsgákat pedig június 17. és július 3. között kell megszerveznie az iskoláknak.

Az élő idegen nyelvi érettségik pontozásában nincsenek eltérések, így az angol pontszámítás szabályai érvényesek a többi nyelvre is.

Írásbeli vizsga pontozása

Az írásbeli vizsga négy részből áll, amelyen összesen 117 pontot szerezhettek. Ezeknek eloszlása a következőképpen áll össze:

  • Olvasott szöveg értése: 33 pont
  • Nyelvhelyesség: 18 pont
  • Hallott szöveg értése: 33 pont
  • Íráskészség: 33 pont
Hirdetés

Szóbeli vizsga pontozása

A szóbeli vizsga 15 percből áll, amin egy tételt kell húzni. A felelést a beszédkészség alapján értékelik, amelyre maximum 33 pontot lehet adni.

Osztályozás

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ahhoz, hogy elégséges eredményt érjetek el az érettségin, vizsgarészenként legalább 12%-ot, összesítve pedig 25%-ot kell elérnetek.

Azokból a tárgyakból, amelynek vizsgája több részből áll, minden vizsgarészből legalább 12 százalékot kell elérnetek ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot kapjatok. Ha valamelyik vizsgarészből nem szerzitek meg a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgára elégtelen eredményt kaptok.

A középszintű érettségi százalékos eredményei:

Az érettségin elért százalék Az arra adható jegy
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

A kormány által megjelentetett táblázat szerint 2024-től a 100 százalékos középszintű érettségiért maximum 67 pontot, míg egy 60 százalékos vizsgáért már csak negyvenet kaphattok a felsőoktatási felvételin. 25-től a 100 százalékos érettségik pontozásának a részletes táblázatát itt tudjátok megnézni.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!