Hirdetés

Így pontozzák a főbb tárgyakat a szóbeli érettségin

2 perc olvasás
Így pontozzák a főbb tárgyakat a szóbeli érettségin

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik. Mutatjuk a pontozási szabályokat.

Az emelt szintű szóbeli érettségiket 2024-ben június 5-12. között tartják, a középszintű vizsgákat pedig június 17. és július 3. között kell megszerveznie az iskoláknak. A megszokottnál későbbi időpont azért van, mert idén a tanév is tovább tart, az alsóbb évfolyamokra járó diákoknak egy héttel tovább, június 21-ig kell iskolába járniuk.

Hirdetés

A magyarérettségin közép- és emelt szinten is ötven pontot lehet szerezni a szóbelivel, illetve a történelemérettségire is ez a pontozás vonatkozik. Matekon már van eltérés, ugyanis középszinten ötven pont szerezhető, viszont emelten csak 35. Az élő idegen nyelv érettségi szóbelijén középszinten 33 pontot kaphattok, ha mindenre helyesen válaszoltok, emelt szinten pedig 30 pontot.

A maximális pontszám legalább 12 százalékát el kell érnetek a sikeres szóbelihez, ha ez nem sikerülne, akkor az elnök egy alkalommal póttételt húzathat veletek. Ebben az esetben az új tétel feleletét értékelik, azonban az arra kapott pontszámot megfelezik és felfele kerekítik. Végül ebből az eredményből számítják ki a százalékos minősítést és az osztályzatot is. Amennyiben eléritek a 12 százalék feletti eredményt, az még nem jelent garanciát a sikeres vizsgára. Az elégséges érettségi eredményhez ugyanis az írásbeli és a szóbeli összesített pontjaival kell elérnetek a 25 százalékot.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!