Hirdetés

Így jelentkezhettek a 2021-es érettségire, ha már nem vagytok középiskolások

3 perc olvasás
Így jelentkezhettek a 2021-es érettségire, ha már nem vagytok középiskolások

Mit kell tennetek, ha érettségizni szeretnétek, de nincs tanulói jogviszonyotok? Hol és meddig kell jelentkezni a vizsgára? Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Hirdetés

Ha már van érettségi bizonyítványotok, akkor bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban tehettek érettségi vizsgát, függetlenül attól, hogy a középiskolában tanultátok-e az adott vizsgatárgyat, van-e érettségi eredményetek ebből a tárgyból, illetve ha van, akkor milyen szintű eredményetek van. Az “új” érettségi vizsgák száma nincs korlátozva, életkorhoz sincs kötve, és egy adott vizsgatárgyból annyiszor tehettek érettségit, ahányszor szeretnétek.

Hogyan és hol jelentkezhettek?

A jelentkezési lapot innen tölthetitek le, a jelentkezési határidő 2021. február 15.

Ha már nem álltok tanulói jogviszonyban, akkor a határidőig postán, tértivevényes küldeményben, e-papír szolgáltatással vagy személyesen jelentkezhettek érettségire a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban (itt találjátok a hivatalok listáját). Ha így jelentkeztek érettségire, akkor a vizsgát a kormányhivatal szervezi, így ők jelölik ki az írásbeli és a szóbeli vizsgák helyszínét, ők kérik fel tanárokat is. Arról, hogy hol lesz a vizsgátok, szintén a hivatal tájékoztat majd benneteket.

Arra is van lehetőségetek, hogy személyesen egy vizsgát szervező középiskolában vagy szakképző intézményben jelentkezzetek, de fontos, hogy a középiskolák nem kötelesek fogadni a velük tanulói jogviszonyban nem álló jelentkezőket. Ha viszont egy középiskola fogadja a jelentkezéseteket, a jelentkezési lapot ennek a középiskolának kell biztosítania, és ott is kell leadnotok – áll a tájékoztatóban.

Fontos, hogy az Oktatási Hivatal nem fogad érettségi jelentkezéseket, ha kérdésetek van, akkor a jelentkezéseteket fogadó intézményhez kell fordulotok – írják.

Hirdetés

Mennyi az annyi?

Az érettségi (az első “sima” és az első javító- és a pótló vizsga is) a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig ingyenes, de mi van az érettségi után?

Minden más vizsgáért fizetnetek kell. A középszintű érettségi díja mindig az adott évre érvényes minimálbér 15%-ának megfelelő összeg, az emelt szintű a minimálbér 25%-a. Ez forintra váltva annyit jelent, hogy 2021-ben 25 ezer forint egy középszintű vizsga, és 42 ezer egy emelt szintű. A fizetési feltételekről bővebben itt olvashattok.

Kell az 50 óra?

A középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban a vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat. Ha nem az említett vizsgaidőszakban jelentkeztek, ezt a feltételt egy későbbi vizsgaidőszakban már nem kell teljesítenetek – írja az OH.

Mikor lesznek a vizsgák? Itt megnézhetitek a 2021-es teljes vizsganaptárat.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!