Hirdetés

Így ér többet a katonaság, mint a nyelvvizsga: minden a 2022-es felvételi többletpontokról

4 perc olvasás
Így ér többet a katonaság, mint a nyelvvizsga: minden a 2022-es felvételi többletpontokról

Jön a katonáskodás, az új szakképzés is változtat a többletpontszámításon. Bár még hónapok vannak hátra a 2022-es egyetemi felvételiig, azt már most tudjuk, hogy hogyan alakul át a többletpontok rendszere. Mutatjuk, miért járnak extra pontok 2022-ben.

Hirdetés

Jövőre akár 62 többletpontot is kaphat az, aki a felvételi előtt részt vett katonai szakkiképzésben

-derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott rendeletből. Ez alapján 2022-ben – sőt már a keresztféléves felvételin is – extra pontokat kaphatnak azok, akik katonai szolgálatot teljesítettek. A döntés nagy felháborodást váltott ki a diákérdekképviseletek és a szakmai képviseletek között is, a változtatás értelmében ugyanis egy féléves katonai szolgálattal magasabb pontszámot kaphatnak a felvételizők, mint egy felsőfokú nyelvvizsgával. Míg az előbbiért több mint 60 pontot kaphatnak, addig az utóbbi maximum 40 pontra jogosítja a felvételizőket. De mi változik még, és mi marad 2022-ben?

Egy alapszabály 2022-ben sem változik: a többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet abban az esetben is, ha a felvételizők különböző jogcímek alapján elért többletpontjainak összege ezt meghaladná. Sőt az a szabály is marad, hogy minden alap és osztatlan képzésre felvételizőnek kötelező legalább egy emelt szintű érettségit tennie, amiért persze többletpont is jár a feltételek teljesítése után (ezeket a cikk végén gyűjtöttük össze).

Azt, hogy mit tudunk már most a 2022-es felvételiről itt olvashatjátok el.

Ami a többletpontok rendszerét illeti, nem csak a katonai szolgálat került bele a pluszpontok listájába, az átalakult szakképzési rendszer – a megszűnő OKJ-s képzések – is beleszól a többletpontok számításába. Szakképzésért legfeljebb egy, a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján jár 32 többletpont – természetesen szakirányú továbbképzés esetén. A beszámítható szakmák listája a korábbi szakképzési átalakítással szintén változott, szűkült, persze a korábban elvégzett OKJ-s – 54-es vagy 55-ös szakmaszámú – képzésekért is járhat pluszpont.

2022-ben milyen jogcímen kaphattok többletpontokat?

 • emelt szintű érettségi (maximum 100 pont)
  Csak minimum 45%-os eredmény után, amennyiben annak százalékos eredményéből számítják az érettségi pontokat: vizsgatárgyanként 50 többletpont.
 • nyelvtudás (maximum 40 pont)
  B2 (középfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont,
  C1 (felsőfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont.
 • szakképzés
  32 pont jár maximum egy, a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél alapján, de csak akkor, ha a szakmai vizsga alapján érettségi pontot nem számítottak.
 • katonai szakkiképzés
  A változás alapján 16 pontot kap az, aki szakkiképzés nélkül legalább hat hónapos szolgálatot teljesített; aki viszont a hat hónapos szolgálati ideje alatt – az alapkiképzést követően – a szakkiképzést is végrehajtotta, 32 többletpontra jogosult. Aki pedig a folytatólagosan követő hat hónapos szolgálati ideje alatt a szakkiképzést folytatta és végrehajtotta, további 32 többletpontra jogosult.
 • esélyegyenlőség
  hátrányos helyzetű, vagy fogyatékossággal élő, vagy gyermekét gondozó: 40 többletpont.
 • felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél
  A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél után, amennyiben a pontszámítás nem az oklevélből történik – azonos képzési terület szakjára történő továbbtanulás esetén –, 32 többletpont jár.
 • képzési területenként eltérő módon adható pluszpontok
  tanulmányi-szakmai-művészeti vagy sportverseny eredményért, valamint OKJ-s szakképesítésért adható többletpontok.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!