Hirdetés

Időpontok, szabályok és vizsgahelyek – Itt van minden, amit tudnotok kell a 2023-as őszi érettségiről

4 perc olvasás
Időpontok, szabályok és vizsgahelyek - Itt van minden, amit tudnotok kell a 2023-as őszi érettségiről

Szeptember 5-én lejárt az őszi érettségi jelentkezési időszaka. Kevesebb mint hat hét múlva kezdődnek az írásbeli vizsgák. Összeszedtünk mindent, amit fontos tudnotok a 2023-as őszi érettségi időszakról.

Hirdetés

Kik érettségizhetnek?

Az őszi érettségin rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni. Ha tehát tavasszal valamelyik tantárgyból nem mentetek el vizsgázni, most pótolhatjátok, vagy ha nem vagytok elégedettek a korábban kapott jegyetekkel, ami miatt az egyetemre sem sikerült bekerülnötök, ősszel javító vizsgát tehettek, vagy ha csak középszinten szóbeliztetek, most megpróbálhatjátok az emelt szintet.

Mikor lesznek az őszi érettségi vizsgák?

Az őszi érettségi vizsgák 2023. október 13-án a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelivel kezdődnek. Az írásbeli érettségik egészen október 27-ig tartanak. Az első kötelező tárgy, vagyis a magyar nyelv és irodalom október 16-án reggel 8-kor lesz, amit a matek és a történelem, majd a választható tantárgyak követnek.

A vizsgák pontos beosztását az alábbi táblázatban nézhetitek meg:

Hirdetés

 

© Magyarország Kormánya

Az írásbelik után természetesen ősszel sem maradnak el a szóbelik. Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 9-13., a középszintű szóbelik pedig november 20-24. között lesznek. A középszintű szóbelik témaköreit az iskolátok tanárai határozzák meg, ami azt jelenti, hogy intézményenként eltérő, milyen témakörökből kell felkészülnötök, emelt szinten viszont központilag határozzák meg ezeket, amiket az Oktatási Hivatal már közzé is tett.

Ebben a cikkünkben megtaláljátok, honnan érhetitek el a felkészüléshez fontos dokumentumokat és az emelt érettségi tételcímeket:

 

Hol lesznek a vizsgák?

A tavaszi érettségi időszakkal ellentétben ősszel csak meghatározott intézményekben szerveznek érettségi vizsgákat. Ezek listáját ebből a cikkünkből éritek el.

Kell érte fizetni?

Abban az esetben, ha van tanulói/felnőttképzési jogviszonyotok,az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti jogviszonyban (például előrehozott érettségi esetén) sikertelen lett a vizsgátok, és most javító- vagy pótló érettségit tennétek, vagy esetleg szakgimnáziumban tanultok és már rendelkeztek érettségi vizsgával, de egy szakmai tárgyból javító- vagy pótlóvizsgát tennétek, nektek nem kell fizetnetek az érettségiért. Minden más esetben viszont igen, aminek a költsége középszintű vizsga esetén a minimálbér 15, emelt szintű vizsga esetén pedig a minimálbér 25 százalékának megfelelő összeg.

 

A siker titka

Ahhoz, hogy az érettségitek jól sikerüljön, elengedhetetlen, hogy rengeteget gyakoroljatok. Jó, ha már most elkezditek kidolgozni a szóbeli tételeket, hiszen ezek összeállításakor is a tantárggyal és egy adott témakörrel foglalkoztok, olvastok a témában és megjegyeztek fontos információkat, részleteket és évszámokat. Emellett pedig jó, ha elkezditek megoldani a korábbi évek feladatsorait. Ezeket ide kattintva éritek el, ráadásul ezen az oldalon a megoldókulcsokat is megtaláljátok, így később, ha készen vagytok, ellenőrizhetitek a megoldásaitok.

Hirdetés

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!