Hirdetés

Idén újra lesznek szóbeli érettségik: mikor lehet póttételt húzni, hány ponttól van meg a kettes?

3 perc olvasás
Idén újra lesznek szóbeli érettségik: mikor lehet póttételt húzni, hány ponttól van meg a kettes?

Idén a szóbeli érettségiket is megtartják, úgyhogy érdemes tisztában lenni a szabályokkal. Hány ponttól mehettek szóbelizni, és mikor húzhattok póttételt? Mutatjuk.

Hirdetés

Az emelt szintű szóbelik 2022. június 1-9. között, a középszintűek június 13-24. között lesznek.

Középszinten alapszabály, hogy ha egy tárgy több vizsgarészből áll, minden vizsgarészből legalább 12 százalékot kell teljesítenetek ahhoz, hogy legalább kettest kaphassatok – áll az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatójában. Ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi egyes lesz.

Ha megvan a (legalább) 12 százalék az írásbelin, mehettek szóbelizni, ahol javíthattok. Ha az írásbelin és a szóbelin együtt eléritek a 25 százalékot, akkor megvan a kettes, ha ezt nem éritek el, akkor a vizsga elégtelen lesz.

Mikor lehet póttételt húzni?

Ha a szóbelin a kihúzott tétel anyagából semmit (de tényleg egy szót sem) tudtok elmondani, azaz nem éritek el a szóbelire kapható maximális pontszám 12%-át, az elnök egy alkalommal póttételt húzathat veletek – írja az OH. Ilyenkor a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell számolni úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni és egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani. Tehát, ha póttételt húztok, biztosan nem kaphattok maxpontot. Ha nem akartok póttételt húzni, ezt a tényt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

Hirdetés

Nagyon fontos, hogy ha a szóbeli vizsgán 12 százalék feletti eredményt értek el, az még nem jelenti, hogy az adott vizsgatárgyból nem buktok meg, ugyanis az írásbeli és a szóbeli vizsgán elért összpontszáma alapján kell elérni a ketteshez szükséges 25 százalékos eredményt.

Egy kis plusz

2021-ben és 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak írásban vizsgáztak a végzős középiskolások, idén azonban visszaáll a korábbi vizsgarend. Ha elbizonytalanodtatok vagy éppen tételsorokat kerestek, mintatételeket nézegetnétek, akkor itt megtaláljátok az idei anyagokat a közismereti tárgyakhoz. Itt pedig a szakmai érettségik, valamint az előadóművészet ágazat szakmai érettségi vizsgatárgyak anyagait nézhetitek meg. Azt, hogy hány pontot ér a szóbeli az egyes tárgyakból, itt olvashatjátok:

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!