Hirdetés

Idén sem mindenki kaphat pluszpontokat az emelt szintű érettségiért: itt vannak a szabályok

2 perc olvasás
Idén sem mindenki kaphat pluszpontokat az emelt szintű érettségiért: itt vannak a szabályok

Bár 2023-ban már egy kicsit átalakult a felvételi, az emelt szintű érettségi idén is többletpontot ér majd azoknak, akik a nehezebb vizsgát választják. Viszont a pluszpontokért feltételeket kell teljesíteni, mutatjuk, miket.

Hirdetés

Idén is kötelező többletpontot adni az emelt szintű érettségiért, ha ebből számítják az érettségi pontokat.

Persze idén is vannak kivételek: a művészet és művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakok, az osztatlan gyógytestnevelő tanár, testnevelő tanár szak és a művészeti jellegű egyszakos és kétszakos osztatlan tanárképzések esetében, valamint az edző, az óvodapedagógus (cigány-roma szakirány) és a szakoktató alapképzési szakon nincs ilyen pluszpont, hiszen itt kizárólag gyakorlati vizsga alapján történik a pontszámítás.

Ha jár többletpont, akkor is figyelembe kell venni, hogy

  • csak akkor kaphattok többletpontokat az emelt szintű vizsgáért, ha (részben vagy egészében) ebből/ezekből számítják az érettségi pontjaitokat,
  • és az emelt szinten teljesített vizsgátok legalább 45%-os eredményű.
Hirdetés

Mennyi ponttal számolhattok?

Ha a fenti feltételeket kipipáltátok, akkor az adott alapképzési szakon, osztatlan képzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható.

A pluszpontok összege azonban most is maximum 100 pont – ennél többet az emelt szintű érettségikkel sem gyűjthettek. Ha az adott szakon (pl. általános orvos) mindkét felvételi tárgyból kötelező az emelt szintű érettségi vizsga – amennyiben legalább 45%-os eredményű mindkét vizsgatárgyatok – az emelt szintű érettségi vizsgáért 100 többletpontot kaphattok. Így viszont a többi pluszpontotok – nyelvvizsga, oklevelek és korábbi versenyeredmények – nem számít majd, hiszen ezzel ki is maxoltátok a többletpontokat.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!