Hirdetés

Idén is nekifutnak az egyetemek a Z-szak elindításának, még külön tájékoztató is lesz

3 perc olvasás
Idén is nekifutnak az egyetemek a Z-szak elindításának, még külön tájékoztató is lesz

Először 2022-ben hirdettek és indítottak az egyetemek Z-szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzést, idén hat egyetem próbálkozik az új tanári szakkal – a felvételi előtt tájékoztatót is tartanak.

Hirdetés


Hirdetés

A jelentkezését idén is hét képzőhely várja szerte az országban. Jelentkezni idén már emeltszintű érettségi nélkül is lehet

– posztolt a képzésről Hankó Balázs, felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár, hozzátéve, 2023-ban az ELTE budapesti és szombathelyi kara, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Pécs és Szeged egyetemei is meghirdetik a képzést.

A szak a tavalyi felvételi időszak előtt is komoly reklámot kapott: külön oldala, Instagram-fiókja és Facebook-profilja is van, ahol a felvételizők kedvükre keresgélhettek a szakot meghirdető egyetemek között is. Úgy túnik, idén sem lesz máshogy: 2023. január 20-án, pénteken egy ötórás “nyílt napot” is szerveznek a szaknak a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Mi az a Z-szak?

A természettudomány-környezettan tanári szakot meghirdető egyetemek már az első évben is azzal népszerűsítették a képzést, hogy a Z-generációra szabott (innen a szak beceneve) módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók sokat tanulhatnak olyan fontos témákról, mint az ökológiai fenntarthatóság, és rendszeresen kimennek majd a természetbe, hogy így ismerjék meg a működését. Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt.

A nagy reklám ellenére 2022-ben a szakot az egész országban összesen tizenhárom hallgató kezdte el. Pedig természettudományos (és úgy általában: reál) tárgyakat oktató tanárokból óriási hiány van. Egy 2022-ben elején megjelent kutatásból kiderült, hogy az iskolák 43 százalékában nincs elegendő matematikatanár, egyharmadában nincs elég szakmai, természettudományos tanár vagy tanító, egynegyedében pedig nincs elég informatika- és nyelvtanár.

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!