Online tiltakozó akciót indít a Szülői Hang Közösség az iskolaérettséggel kapcsolatos új szabályok miatt. Közleményük szerit az Oktatási Hivatal alkalmatlan arra, hogy pusztán papírok alapján döntést hozzon a gyerekek iskolaérettségéről, a változások körül pedig nagy a káosz, ami miatt sok gyerek éretlenül kerülhet be az általános iskolába.

hirdetés

Bár a minisztérium közleménye a gyermekek érdekeire hivatkozik, a kormányzat által kijelölt Oktatási Hivatal alkalmatlan arra, hogy a gyermekek érdekeit szolgáló döntéseket hozzon a gyermek ismerete nélkül, pusztán papírok alapján. Nem hivatali eljárás, hanem a gyermek személyes ismerete szükséges annak eldöntéséhez, hogy a gyermeknek jót tenne-e további egy év óvodai nevelés – írja közleményében a Szülői Hang Közösség. 

Ahogy megírtuk, januártól annak a gyereknek, aki adott év augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, szeptemberben kötelező iskolába mennie. További változás, hogy míg korábban a gyermeket ismerő óvoda felelősségébe tartozott az iskolaérettség megítélése, az új törvénnyel ez az Oktatási Hivatalhoz kerül át. A felmentést azon év január közepéig kérheti a szülő, amikor a gyereke betölti a hatot.

Az Emberi Erőforrások Minisztérium korábban azt közölte: az OH a kérelem elbírálásakor figyelembe veszi a szülő indoklását és az általa benyújtott dokumentumokat, például az óvodából kikérhető fejlődési naplót, a szakorvosi igazolásokat, az óvodapedagógus, a gyógypedagógus, a fejlesztőpedagógus, a gyermekorvos írásos véleményét. Ha szükségesnek látja, hivatalból további szakértőt, a pedagógiai szakszolgálat szakértőit is bevon a vizsgálatba. Az Emmi közleménye szerint az OH minden szükséges információt közzé fog tenni a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatja az óvodákat is.

Az Oktatási Hivatal a Szülői Hang Közösség közleménye szerint ugyanakkor csak az esetek kis részében fogja bevonni a vizsgálatba a pedagógiai szakszolgálatokat a szakértőhiány és a 15 napos határidő miatt – az ilyen eljárások a közlemény szerint általában több hétig tartanak.  

hirdetés

Ha a szülő önhibáján kívül nem jelenik meg a szakértői vizsgálaton, öt napon belül újabb időpont tűzhető ki. A Szülői Hang szerint túl azon, hogy a rendelkezésből nem derül ki, mi számít önhibának, ez azt is jelenti, hogy a szülőnek akár betegen is el kell vinnie gyermekét a vizsgálatra, hiszen öt napon belül gyakran nem gyógyulnak meg a gyerekek.

A közlemény szerint az óvodapedagógusok és szülők szerint a hat éves gyerekek jelentős része még nem iskolaérett, a minisztérium azonban az ellenkezőjét gondolja, és várhatóan ez alapján is fognak eljárni, sok esetben felülbírálva a szülők és óvodapedagógusok véleményét. Az óvodapedagógusok rendelkeznek az iskolaérettség megállapításához szükséges szakértelemmel, ezért elfogadhatatlan, hogy a szülő és óvodapedagógus közös álláspontját a hivatalban bárki megváltoztassa a gyermek alapos ismerete nélkül – írják.

Nagy a káosz, a szülők tanácstalanok

A Szülői Hang szerint kormányzat a szülők feladatává teszi a gyermek iskolaéretlenségének bizonyítását, azt a látszatot keltve, mintha csak az orvosi vagy szakértői papírral rendelkezők lennének iskolaéretlenek. A szülőknek eközben nem adnak segítséget abban, hogy miként tudnak ilyen papírokat beszerezni és milyen szempontok szerint fog dönteni az Oktatási Hivatal. 

A pedagógiai szakszolgálatok egy része pedig jelenleg nem végzi el a vizsgálatokat arra hivatkozva, hogy az Oktatási Hivatal januári eljárása előtt ez nem lehetséges. Így pont az Oktatási Hivatal eljárása gátolhatja meg a szülőket abban, hogy eljussanak a pedagógiai szakszolgálatokhoz, amivel az iskolaéretlenség hivatalosan alátámasztható lenne – írják. 

Az OH döntése elleni bírósági fellebbezés a Szülői Hang Közösség szerint alkalmatlan az alapvetően pedagógiai jellegű kérdés eldöntésére. Továbbá félő, hogy különösen a hátrányos helyzetű családok le fognak maradni a január 15-ei határidőről, amit ráadásul online kell benyújtani. A gyermekek ebben az életkorban gyorsan változnak, így sok esetben szükség lenne az iskolaérettségről január 15. után is dönteni, amire viszont a törvény nem ad lehetőséget. A kormány rendelkezése hátrányosan érinti a gyerekek és szülők tízezreit évente, és erre nem lehet indok az, hogy néhol állítólag visszaélések történhettek – olvasható a közleményben.

hirdetés

A Szülői Hang Közösség ezért online tiltakozó akciót indít, amelyben a törvény visszavonását követeli. Ezen az oldalon tesznek közzé szülőkről, tanárokról és szakemberekről készült fotókat egy-egy üzenettel a kezükben. Az akcióban való részvétel módjáról itt lehet olvasni.

Forrás: Eduline