Hirdetés

Hibás egy mondat a matekérettségi 17-es feladatában

2 perc olvasás
Hibás egy mondat a matekérettségi 17-es feladatában

Akár a diákokat is összezavarhatta – hívja fel rá a figyelmet az Eduline egyik olvasója.

Hirdetés

A középszintű matematika érettségi 17-es feladatának c) részében 1 szó el lett írva, ezzel akár össze is zavarhatták az érettségizőket.

„9 olyan krémes volt, amelyben szerepelt zserbó”

Itt nem krémesnek, hanem RENDELÉSnek kellett volna szerepelnie, hiszen a mondat első feléből már megtudtuk, hogy zserbó és krémes 5 rendelésben szerepelt

– futott be az alábbi levél az Eduline egyik szemfüles olvasójától.

Délben mintegy 66 ezer diák tette le a tollát és fejezte be a középszintű matematika érettségit. Az érettségi második feladatlapjának II. B részében a diákoknak három komplex, 17 pontos feladatából kellett kettőt kiválasztani és megoldani.

Akik az említett 17-es példát választották, azoknak többek között egy szolnoki habos isler térfogatát kellett kiszámolni, majd a habbal kitöltött hengeres rész átmérőjét, a feladat kifogásolt c) részében pedig azt, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy ha egy adott szerdai napon az elkészített 30 isler közül egyiken sem reped meg a csokimáz, akkor mindet fel lehet szolgálni.

Mutatjuk is az említett feladatot:

 

A feladat c) részében – ahogy az olvasónk is írja – az egyik mondatban „rendelés” szó helyett „krémes” szó szerepel, ami szerinte összezavarhatta diákokat.

Hirdetés

Az észrevétellel kapcsolatban kerestük az Otatási Hivatalt, akik azonban cikkünk megjelenéséig nem reagáltak. Arról érdeklődtünk, hogy valóban hibás-e az említett feladat, és ha igen, az esetleges pontveszteséget hogyan kompenzálják majd a diákok számára.

Ha válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!