Hirdetés

Hibák, amik nem is hibák, ha figyeltek – három buktató a töriérettségin

4 perc olvasás
Hibák, amik nem is hibák, ha figyeltek – három buktató a töriérettségin

A gyakorlás és tanulás utolsó napjaiban arra is kell időt hagyni, hogy a megtanult dolgok leülepedjenek, sőt arra is érdemes ilyenkor figyelmet fordítani, mik azok a hibák, akiket sokan elkövetnek, de ti könnyedén elkerülhetitek őket, ha figyeltek. Cikksorozatunk utolsó részében azokat a hibákat szedtük össze, amiket könnyedén kiküszöbölhettek.

Hirdetés

Ismét Badacsonyi Panna, a Studium Generale történelem szekcióvezetője és Nyikos Márton a szekció oktatásért felelős középvezetője segítettek nekünk abban, hogyan kerülhetitek el a legtöbbször előforduló hibákat egy kis odafigyeléssel

Megpróbálod kitalálni mire gondolhatott a feladatösszeállító

A legsztenderdebb hiba, az, hogy az érettségizők a nagy sietségben nem olvassák el figyelmesen a feladatokat – mondja a töriszekció vezetője. „A feladat félreértelmezése – furcsán hangozhat, de a sok gyakorlás miatt előfordul. Mivel a gyakorlás során mindenki találkozik a legtöbb témakörrel, egy-egy kérdés láttan a vizsgázók hajlamosak „kitalálni” mire gondoltak a feladatösszeállítók, mi lehet a kérdés.

Előfordul, hogy a felületes olvasás után nem tűnik fel, hogy ez mégsem az a feladat, mégsem az a kérdés. 

Ez az esszéknél a legfontosabb, itt ugyanis, ha nem a kérdésre válaszoltok és a feladatmegértésre 0 pontot kaptok, akkor az egész feladat is 0 pontos lesz – hívja fel a figyelmet a szekcióvezető. Hogyan kell maxpontos esszét írni? Itt szedtük össze a szaktanári tanácsokat.

Hogy kerüld el ezt a hibát? 

A forrásokat és a feladatokat is nagyon fontos alaposan átolvasni. Ha kell kétszer, ha kell többször. 180 perc nagyon sok mindenre elég, nem éri meg pontokat bukni egy figyelmetlenség miatt. 

Hirdetés

Rohansz, mintha kergetnének

A stressz és a kapkodás, izgalom miatt nagyon sokan követnek el olyan hibákat, amiket egy kis odafigyeléssel nem követnének el, ezzel szintén értékes pontokat bukva – mondja Badacsonyi Panna. 

Hogy kerüld el ezt a hibát? 

A feladatok figyelmes átolvasása mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a megoldásokat le is kell ellenőrizni. Sőt, ha a helyesírásban nem vagytok biztosak (az esszéknél az is számít), akkor kérjétek el a teremben lévő helyesírási szótárak egyikét, ezt ugyanis az iskola biztosítja majd vizsgán. 

A kezdeti sokk megmarad

Az sem egyedi eset, hogy ha valakinek nem jut eszébe elsőre a helyes válasz, akkor rágörcsöl egy adott feladatra, ezért a többi feladatra sem tud majd megfelelően koncentrálni, ami hatalmas stresszlavinát indíthat el. 

Hogy kerüld el ezt a hibát? 

Egyszerű: nagy levegő, és lassíts! Azokhoz a kérdésekhez, amikhez elsőre nem tudtok helyes választ írni, később is visszatérhettek. Fő a nyugalom, és ezt észben kell tartani – ez sok gyakorlással és koncentrálással fejleszthető, tanulható és vizsgahelyzetben is könnyedén előkapható képesség. 

A cikksorozatunk első részét, amiben az otthoni tanuláshoz adtunk néhány tippet, itt találjátok. A második részt pedig az atlaszhasználatról itt olvashatjátok el. A harmadik részben a slágertémák kerültek elő, ezt itt olvashatjátok el. A negyedik rész az esszéírás rejtelmeibe vezetett benneteket, itt olvashatjátok el. Az ötödik rész arról szólt, hogyan kell élesben megírni a feladatsort – készen álltok?

Hirdetés

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!