Hirdetés

Hiánypótlás: középiskolai bizonyítványok

5 perc olvasás

Az ügyintézési időszakban ütemezetten küldi ki az Oktatási Hivatal a különböző dokumentumhiányokról értesítő leveleket a jelentkezőknek – nemsokára az idén érettségiző jelentkezőkhöz is megérkezik a középiskolai bizonyítvány hiánypótlásáról szóló levél. Ennek kapcsán összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést és gyakorlati tudnivalót.

A hiánypótlási felszólítás E-felvételiben történő közzétételéről e-mailben értesítik a jelentkezőket, de fontos, hogy magát a hiánypótlási végzést is elolvassák, ami az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjából tölthető le, ne csak az értesítő levelet. (Nem kell megijedni, a jogszabályi előírások miatt kell végzés formájában küldeni ezeket az értesítőket.) Az E-felvételibe pedig – a jelentkezéskor is használt módon – Ügyfélkapu segítségével kell belépni (a belépés ablakban a „Belépés Ügyfélkapuval” lehetőséget kell választani).

Hirdetés

A tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai év végi osztályzatokat dokumentummal kell igazolni, ezeket nem veszik át elektronikusan (szemben pl. az érettségi eredményekkel).

Mi kell tennem, ha hiánypótlást kaptam?

Az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában, a Központi feldolgozású dokumentumok részben lehet ellenőrizni, hogy valóban minden olyan bizonyítványoldalt feltöltöttünk-e, amelyek igazolják a Középiskolai eredmények menüpontban rögzített eredményeinket.

Ha olyan tárgyat választottunk 5. tantárgynak, amelyet pl. a 9. és 10. évben tanultunk, akkor ennek a két évnek a bizonyítványoldala is kell – természetesen az utolsó két évfolyamot igazoló oldalpárokat mindenkinek fel kell töltenie.

Fontos, hogy a teljes oldalpár szerepeljen a feltöltött dokumentumon – az eredményeket és a záradékokat, aláírást, pecsétet tartalmazó tartalmazó oldalak együtt legyenek láthatóak a képen vagy a szkennelt pdf-ben. (És mindent csak egyszer.)

Hirdetés

A középiskolai bizonyítványok feltöltésének technikai tudnivalói »

Aki még egy dokumentumot sem töltött fel, az Új dokumentum funkciót használva, a középiskolai bizonyítvány típusban tudja megtenni.

Idén érettségizők: osztályzatok pótlása

Aki az idén fejezi be a középiskolát, értelemszerűen a jelentkezéskor még nem tudta megadni az utolsó évfolyam év végi jegyeit. Nekik ezt rögzíteniük kell a Hiányzó utolsó év végi osztályzatok pótlása részben – fontos, hogy ezután a mentés gombra is rá kell kattintani. És persze töltsék fel az utolsó év végi bizonyítványoldalakat is a korábbi évfolyamok mellé.

Aki semmilyen adatot nem adott meg korábban, nem tud osztályzatokat pótolni, ilyenkor csak a szükséges bizonyítványoldalakat kell feltölteni.

Választott (ötödik) tárgy

Aki eddig még nem adott meg választott (ötödik) tantárgyat, vagy módosítani szeretné, azt a Választott ötödik tárgy módosítása vagy pótlása funkciót használva (majd a végén a mentés gombra kattintva) tudja megtenni.

A választott tárgynak ugyanazon a néven kell szerepelnie a bizonyítványban, mint ami a listából kiválasztható, tehát a biológia nem egyenlő a biológia-egészségtannal, a hit- és erkölcstan a hittannal, a pénzügyi ismeretek a gazdasági ismeretekkel stb.

Hirdetés

Mivel az intézmények külön adhatták meg, hogy milyen tárgyakat fogadnak el, ezért előfordulhat, hogy adott tárgy az egyiknél ott szerepel a listában, másiknál azonban nem, noha maga a szak ugyanaz.

Kivételek

Érettségi bizonyítványt, tanúsítványt nem kell feltölteni (kivéve ha 2006. előtti), ezeket az eredményeket automatikusan átveszik. Az idén érettségizők nem fogják azonnal látni az eredményeiket az E-felvételiben, hiába van kezükben a bizonyítvány vagy a tanúsítvány, hanem csak nagyjából egy-másfél hét múlva, amint a vizsgáztató intézmény megteszi a szükséges adminisztratív lépéseket.

A külföldi vagy külföldi rendszerű középiskolában idén érettségizőknek nem szükséges tantárgyakat és eredményeket rögzíteni a felületen, ezt majd a Hivatal végzi el a beküldött bizonyítványok alapján. A (külföldi) bizonyítványok feltöltésének végső határideje: 2024. július 16.

Amennyiben időközben feltöltötte a hiányzó bizonyítványoldalait, pótolta a jegyeket, mégis kapott hiánypótlási felszólítást, akkor a középiskolai bizonyítvánnyal kapcsolatban további teendője nincs. Nem kell újra feltölteni semmit, csak figyelemmel kísérni a már benyújtottak feldolgozottsági státuszát.

A hiánypótlás végső határideje: 2024. július 10.

Hirdetés

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!