Hirdetés

Hiába hirdetik meg tizenöt helyen az óvodapedagógus szakot, ha alig van a felvételiző

3 perc olvasás
Hiába hirdetik meg tizenöt helyen az óvodapedagógus szakot, ha alig van a felvételiző

Az innovációs minisztérium szerint országszerte tizenöt különböző egyetemen és főiskolán indítanak óvodapedagógusi képzést, sőt a szakot – állami ösztöndíjas formában – a pótfelvételin is meghirdetik. Ennek ellenére évről évre csökken a jelentkezők száma.

Hirdetés

“Ki fogja óvni, nevelni a gyermekeinket?” – ezt az írásbeli kérdést tette fel a felsőoktatásért is felelős kulturális minisztériumnak Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő. A minisztérium válaszában azt írta: “stratégiai céljuk”, hogy “minél kisebb korban elindulhasson az esélyteremtés”, majd hozzátették:

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás meghirdetése szerint országos lefedettséggel 15 különböző – állami, egyházi (katolikus, református), közfeladatot ellátó közérdekű alapítványi – fenntartású felsőoktatási intézményben hirdettek óvodapedagógus alapképzést. Az utánpótlás biztosítása érdekében a pótfelvételi eljárásban 2020-tól kezdve az állam több alapképzés közül az óvodapedagógus alapképzés ösztöndíjas formában történő meghirdetését is támogatja.

A minisztérium válaszában azt is kiemeli, hogy 2010 óta az óvodapedagógusok száma közel ezerrel emelkedett.

Hiába az országos lefedettség, ha nincsenek felvételizők

Bár a képzést valóban ennyi egyetem és főiskola indítja, a jelentkezők számának csökkenése megállíthatatlannak tűnik. Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a szakra, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve. Nem meglepő, hogy a tanév végén több mint 853 óvónői állást hirdetnek, hiszen a bérek – finoman szólva – nem csábítanak tömegeket erre a pályára. Az óvodapedagógusok amúgy is alacsony fizetése ugyanis csak a tizenötödik “ledolgozott” évben emelkedik először – bruttó 6 ezer forinttal.

Hirdetés
© Eduline

Idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra – derül ki a friss felvételi statisztikákból. Az elmúlt években folyamatosan csökkent az óvodapedagógusnak készülők száma: idén már csak feleannyi jelentkező van, mint például öt éve, sőt utoljára 2008-ban volt ennél alacsonyabb a felvételizők száma. Ebben az alacsony kezdő fizetések mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszik.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!