Néhány hét, és kezdődik az őszi szemeszter az egyetemeken és a főiskolákon. Az elsőévesek pedig gyorsan észreveszik majd: sok minden megváltozik majd, ahogy elkezdik az egyetemet.

1. A reggel 7 óra (végre) nem az iskolába indulás időpontja.

Legalábbis az esetek többségében az előadások nem nyolckor, hanem kilenckor, tízkor kezdődnek. Persze mindig van egy-két oktató, aki szereti a reggel 8-as órákat.

2. Anya/nagyi főztje jobban esik, mint bármelyik Michelin-csillagos étterem menüje

Ha másik városban tanultok tovább, hiányozni fognak az otthoni ízek, ez egészen biztos.

3. Mindig lesz az albérletben/koliszobátokban legalább négy-öt műanyag doboz

Lásd a kettes pontot. Hiányzik anya főztje, így az otthon töltött hétvégékről négy-öt (jól megpakolt) műanyag dobozzal tértek vissza az albérletbe vagy a koliba.

4. Egy-két hónap alatt találékonnyá váltok

Mert az egyetemen senki nem fogja majd a kezeteket (kivéve, aki kifog egy-egy segítőkész felsőbbévest), így egyedül kell intézkednetek. Tantárgyfelvétel, diákhitel, beiratkozás? Pipa, pipa, pipa.

5. A kolisok/albérletesek pedig extrém találkonyságra tesznek szert

Mert egy albérlet vagy egy koliszoba soha nem olyan jól felszerelt, mint a családi fészek. Hol egy kalapács hiányzik, hogy a kedvenc képeteket kitehessétek a falra, hol egy szűrő (krumpilinyomó, sajtreszelő, edény és még hosszan sorolhatnánk), hogy be tudjátok fejezni a vacsora készítését. De előbb-utóbb mindenre megoldást találtok.

6. A január és a június nem tartozik majd a kedvenc hónapjaitok közé

És ennek csak egy, de igen nyomós oka van: a vizsgaidőszak.

7. A könyvtár lesz a második otthonotok

Az esetek többségében ideális tanulóhely, ráadásul ha megtaláljátok azt a könyvtárat, ahol a vizsgákhoz, zh-khoz szükséges szakkönyvek is megvannak, rengeteg pénzt spóroltok.

Forrás: Eduline