Színes falak, szokatlan bútorok, hatalmas és világos terek – így néznek ki a világ legérdekesebb iskolaépületei.

Agora iskola, Hollandia

Ebben az iskolában nincsenek külön osztályok, nincs tanterem és – a szó hagyományos értelmében – tanterv sem. A 12-18 éves diákokat nem különítik el egymástól évfolyamonként. Mindenkinek van egy saját laptopja és íróasztala – utóbbit a diákok személyre szabhatják, csinosíthatják, ahogyan csak szeretnék. Tanórák helyett projektidőt tartanak, amit többek között az íróasztalaiknál, a konyhában, a műhelyben, vagy a textilteremben töltenek a gyerekek.

hirdetés

Természetesen itt is van tananyag, de például egy Pitagorasz-tétel ismeretét nem témazáró dolgozatokkal ellenőrzik, hanem gyakorlati formában – például a diákoknak egy asztalt kell építeniük a tétel alapján.

Broomlands általános iskola, Skócia

Ebben a felújított iskolában hatalmas, világos terekben tanulhatnak a diákok. A modern, színes környezetben a tanulók és a tanárok is sokkal jobban érzik magukat, mint a korábbi épületükben. Az iskola tervezője szerint kétségtelen, hogy egy ilyen környezet motiváló a diákok számára, és segíti őket a tanulásban.

hirdetés

Mi a baj a magyar iskolákkal?

Tanárok, tantermek, tankönyvek – hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak ettől a három tényezőtől függ, mennyire “jó” az iskola, pedig számos kutatás bebizonyította, hogy az iskolaépület nem pusztán díszlet, a tér komoly hatással van az iskolai munkára.

Ørestad Gimnázium, Dánia

A Ørestad Gimnáziumban nincsenek osztálytermek – tanulósarkokban oktatják a diákokat. A szünetekben pedig bútorozott és párnázott terekben lehet pihenni. Az iskola tulajdonképpen egy légtérből áll, a négy emeletet pedig csigalépcső köti össze.

Vittra Telefonplan iskola, Svédország

Színes bútorok, tágas, interaktív terek, beszélgető- és olvasókuckó, moziszoba. A Vittrában a gyerekek oktatása kiscsoportokban történik, és itt is mindenkinek saját laptopja van.

Forrás: Eduline