Hirdetés

Háromszázezertől másfél millió forintig – akár ennyibe is kerülhet néhány népszerű mesterképzés

5 perc olvasás
Háromszázezertől másfél millió forintig - akár ennyibe is kerülhet néhány népszerű mesterképzés

A legnépszerűbb mesterképzésekért a budapesti és a vidéki intézményekben is 400 ezer forint/féléves árat kell fizetni, de ennél jóval drágább tandíjakra is számíthatnak az önköltséges képzések hallgatói.

Hirdetés

A felvi.hu statisztikái alapján 2022-ben közel 100 ezer felvételiző közül 19 ezren voltak, akik valamilyen mesterképzésre felvételiztek. A tíz legnépszerűbb mesterképzés közé olyan szakok kerültek be, mint a pszichológia, marketing, kommunikáció-és médiatudomány, pénzügy és Master of Business Administration. Bár a legtöbb felvételiző államilag támogatott képzésre jelentkezik, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a hallgatóknak, akiknek nem sikerül megugrania az „ingyenes” képzéshez szükséges ponthatárt, de mindenképp szeretnék elkezdeni a magasabb szintű tanulmányaikat.

Legnépszerűbb: a tanári képzések

Bár a pedagógiai szakokra és tanári szakpárokra jelentkezők száma évről évre egyre csökken, a közoktatásban pedig egyre súlyosabb problémákat okoz a több mint tizenhatezres tanárhiány, a legnépszerűbb mesterképzések listáját 2022-ben a tanári szakpárok vezették. A legolcsóbban a Debreceni Egyetem önköltséges hallgatói tanulhatnak, akiknek félévente 300 ezer forintot kell fizetniük, míg a Szegedi Tudományegyetemen már 350, a legnépszerűbbnek számító Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedig 400 ezer forintba kerül egy félév a pedagógusképzéseken.

Átlagosan 400 ezer forint

A tandíjak értéke a tanári képzésekhez hasonlóan a népszerű szakokon többnyire félévente 400 ezer forint körül van. Ennyibe kerül a pszichológia, kommunikáció-és médiatudomány, pénzügy és vezetés-szervezés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de ennél olcsóbb, „mindössze” 300 ezer forint/féléves tandíjjal számolhattak a nemzetközi tanulmányok mesterképzésre felvételizők, míg a programtervező informatikusoknak magasabb összeget, félévenként félmillió forintnyi önköltséget kell befizetniük.

Hasonló árakat szabnak a vidéki egyetemek is. Szintén 400 ezer forintot kell fizetniük a Pécsi Tudományegyetem mesterképzésein tanuló pszichológus és média szakos hallgatóknak, míg a nemzetközi tanulmányok mesterképzést a Miskolci Egyetemen félévente 280 ezer forintért végezhetik el az oda felvételiző diákok, a programtervező informatikusok pedig a szegedi egyetemen és Debrecenben is a budapesti 500 ezer forintos áron tanulhatnak. Míg azonban a pénzügy Budapesten 400 ezer forintba kerül, Szegeden „csak” 350 ezer forint, Pécsett azonban már 450, így ebben az esetben megéri a tandíjakat is figyelembe venni a megfelelő intézmény kiválasztásában.

Hirdetés

A legdrágább: Budapesti Corvinus Egyetem

Ezeknél jóval magasabb árakat szabnak a Corvinus Egyetemen. A vezetés és szervezés mesterképzést a legtöbb intézményben 400-450 ezer forintos tandíj ellenében végezhetik el az önköltséges hallgatók, a Corvinuson azonban a magyar nyelvű képzés 650, míg az angol nyelvű már 970 ezer forintba kerül félévente. Hasonlóan magas árkülönbség látható a nemzetközi tanulmányok mesterszak esetében is, aminek a féléves költségét a budapesti és vidéki intézményekben is 250 és 350 ezer forint között határozták meg, a Budapesti Corvinus Egyetemen viszont angol nyelvű formában ez a képzés tavaly 750 ezer forint/féléves áron indult.

A népszerűségi lista kilencedik helyét elfoglaló Master of Business Administration mesterképzés azonban még a többi szakhoz képest is drága, ez ugyanis félévente 1,4 millió forintjába kerül az itt tanuló önköltséges hallgatóknak, akik tehát évente 2,8 millió forintot, a teljes képzésük (4 félév) alatt pedig 5,6 millió forintot fizetnek be a tanulmányaikért cserébe.

Megéri?

A diplomáspálya-követési rendszer 2020-as adatai szerint akár 80-100 ezer forintos fizetéskülönbséget  is jelent, ha a felsőoktatásban tanuló hallgatók nem csak az alap, de a plusz kétéves mesterképzéseket is elvégzik. A magasabb tudást ugyanis magasabb fizetésekkel jutalmazzák a munkaerőpiacon, ráadásul egyre népszerűbbek az egy év alatt elvégezhető mesterképzések is, amelyek bár drágábbak, gyorsabban elvégezhetőbbé teszik a magasabb szintű diplomát, így a munka világába is hamarabb lépnek ki a magasabb fizetésre számító mesterdiplomás munkavállalók.

Az egy év alatt elvégezhető mesterszakokról korábban már ebben a cikkben írtunk.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!