Hirdetés

Hány többletpont jár a sporteredményért a felvételin?

2 perc olvasás
Hány többletpont jár a sporteredményért a felvételin?

Összegyűjtöttük, milyen sporteredményekért kaphattok többletpontot a felsőoktatási felvételin.

Hirdetés

A sporteredményeknél az az alapszabály, hogy többletpont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert, legfeljebb egy, a pontszámítás szempontjából legkedvezőbb eredményért jár. Szintén fontos, hogy valamennyi sportág esetében szükség van a magyarországi sportági szakszövetségek igazolására, illetve hogy csak a legmagasabb osztályban elért eredményért jár a pluszpont.

Az olimpián, paralimpián, siketlimpián vagy sakkolimpián induló sportolók 50 többletpontot kapnak. Világbajnokságon, Európa-bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 30 többletpont jár, ezt azonban csak akkor kapjátok meg, ha az eredményt nyolc éven belül szereztétek (ez az olimpia, sakkolimpia, paralimpia, siketlimpia kivételével az összes versenyre igaz).

Korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) által szervezett egyetemi világbajnokságon, az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezés 20 többletpontot ér a felvételin.

A legmagasabb szintű országos bajnokságon elért legalább 3. helyezésért 15 többletpont jár, a Diákolimpia országos szerzett dobogós 10 többletpont.

Érdemes tudnotok azt is, hogy van néhány olyan képzés, ahol kizárólag gyakorlati vizsga alapján rangsorolják a felvételizőket – ilyen az edző és szakoktató alapszak, illetve a művészet és művészetközvetítési terület szakjai -, így ezeken a szakokon nem kaptok többletpontot sporteredményeitekért.


Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!