Hirdetés

Hamarosan kezdődik az angolérettségi: Minden, amit érdemes tudni a vizsgáról

4 perc olvasás
Hamarosan kezdődik az angolérettségi: Minden, amit érdemes tudni a vizsgáról

Mennyi idő, hány pont, milyen segédeszközöket használhattok? Minden fontos infó a nyelvi érettségikről egy helyen. A mai angol érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a LanguageCert Nemzetközi Angol Nyelvvizsgaközpontnak

Hirdetés

A magyar vizsgákra közép és emelt szinten is négy órájuk volt a diákoknak, az angol ugyanúgy épül fel, mint a keddi matek vagy a tegnapi töri: középszinten három, míg emelten négy óra alatt kell megírniuk a tesztlapot.  Az olvasott szövegértésre egy órát adnak, a nyelvhelyességre harminc percet, majd jön egy rövid negyedórás szünet. Ezután harminc perc alatt kell megoldani a hallott szövegértést és egy óra alatt az íráskészség feladatokat.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az idegennyelv érettségi négy részből áll:

Az olvasott szövegértésnél lehet például feleletválasztás, igaz-hamis kérdés, összepárosítás, csoportosítás, kiemelt részek helyének azonosítása, sorba állítása, kiegészítés, illetve rövidebb választ igénylő kérdések is. Itt 3-4 feladatra számíthattok.

A nyelvhelyességnél elsősorban arra kíváncsiak, hogy megvan-e a szókincsed, ismered-e az adott nyelv nyelvtanját, a szavak, kifejezések pontos jelentését (beleértve azok árnyalatait), illetve kommunikációs használatát. A lényeg tehát, hogy a gyakran használt szerkezeteket, formákat fel tudd ismerni, ki tudd egészíteni és létre tudj hozni ilyeneket.

Hirdetés

A hallott szövegnél meg kell érteni az elhangzottak lényegét, követni a gondolatmenetét és megérteni a konkrétumokat, információkat belőle. Ezek lehetnek például pályaudvaron, repülőtéren, áruházban bemondott közlemények, üzenetrögzítők, menetrendek, nyitvatartások vagy más rögzített telefonos szövegek, nyilvános helyeken elhangzó utasítások, rádiós és más médiás hírek, reklámok, időjárás-jelentések, beszélgetések.

Az íráskészség résznél két feladatot kell megoldani középszinten, a rövid 80-100 szavas fogalmazásnál erre figyeljetek, a hosszabb 100-120 szavasról pedig itt írtunk.

A korábbi évek idegen nyelvi feladatsorait innen érhetitek el.

Hány pontot tudok összeszedni?

Az írásbelin összesen 117-et, ebből

  • az olvasott szöveg értésére 33-at,
  • a nyelvhelyességre 18-at,
  • a hallott szöveg értésre 33-at
  • és az íráskészségre ugyancsak 33-at kaphattok.

A szóbelin pedig szintén 33-at, így áll össze a maximum 150 pont. Emelt szinten minden részért 30 pont jár.

Hirdetés

 

Milyen segédeszközöket használhattok?

 

Csak az írásbeli vizsga IV. részénél (íráskészség) lehet nyomtatott szótárt használni, ha angolból, németből, olaszból, franciából vagy más élő idegennyelvből érettségiztek.

 

Az Oktatási Hivatal már januárban közzétette az érettségi vizsgák követelményeit és mintatételeit, innen megnézhetitek, hogy milyen lesz az emelt szintű nyelvi érettségik szóbelije.

 

Mikor ér nyelvvizsgát a nyelvi érettségi?


Az emelt szinten tett idegen nyelvi érettségi B1-es, vagyis alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű, ha a vizsgán 40-59 százalékos eredményt értetek el. Ha legalább 60 százalékot szereztetek, akkor az érettségitek a középfokú, vagyis a B2-es komplex nyelvvizsgával egyenértékű.

 

A magyarérettségi megoldásait már megtaláljátok nálunk, a matekérettségit innen érhetitek el és a történelem megoldásait is megtaláljátok. Ma is egész nap követjük az érettségi legfontosabb eseményeit, viszont – az előző napokkal ellentétben – csak a feladatlapokról lesz információnk, a megoldásokat majd másnap reggel érhetitek el az Eduline oldalán.

Hirdetés

 

 

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!