Hirdetés

Hamarosan kezdődik a történelem érettségi, kövessétek velünk az Eduline-on

5 perc olvasás
Hamarosan kezdődik a történelem érettségi, kövessétek velünk az Eduline-on

Középszinten három órán át, emelt szinten pedig négy órán keresztül írják a diákok a történelem érettségit szerdán. Kövessétek az oldalunkat, hogy az ezzel kapcsolatos információkról a lehető leghamarabb értesüljetek.

Hirdetés

6.33

Miből áll a vizsga?

Középszinten először 12 rövid feladatot kell megoldanotok a kapott forrás segítségével. Ez lehet szöveg, kép, diagram, vagy térképrészlet is. Ezt követően jönnek az esszék: egy rövid és egy hosszú. A vizsgán ehhez a feladathoz négy kapott téma közül kell majd kiválasztanotok kettőt úgy, hogy az egyik 1849 előtti, a másik 1849 utáni legyen.

Az emelt szintű vizsga ugyanígy épül fel azzal a különbséggel, hogy a vizsgázóknak a hosszú és a rövid esszék mellett egy komplex, korszakokon átívelő vagy összehasonlító esszét is írniuk kell.

6.15

Milyen segédeszközöket lehet használni az írásbelin?

Középszinten az írásbelin lehet használni kronológiai táblázat nélküli történelem atlaszt, emelt szinten a tanulók azonban csak a második résznél vehetik elő. (Az atlaszt az írásbelire az érettségizők viszik.) Ezen kívül az iskola minden teremben biztosít legalább három példányban helyesírási szótárt is.

Hirdetés

6.03

A törit még az idő is megsiratja

Hétfőhöz és keddhez képest mára elromlik az idő. Az Időkép szerint szerdán borongós, esős időre számíthatunk, ezért a táskátokba feltétlen tegyétek be az atlasz mellé az esernyőt is.

5.50

Miben lesz más az idei történelem érettségi?

Az idei év lesz az első, amikor a diákok az új 2020-as Nat alapján adhatnak számot a tudásukról az érettségin. A magyarhoz képest történelem írásbeli csak témaköreiben változik.
Középszintre többek között lekerült emelt szintről az amerikai függetlenségi háború, az Aranybulla. Az emelt szintű vizsga témakörei közül kivették például a francia abszolutizmust vagy a nagyhatalmi küzdelmeket a 18. századi Európában.

Az idei követelmények között nem szerepel a munkajoggal, pénzügyi ismeretekkel foglalkozó témakör, mert átkerült az állampolgári ismeretek érettségihez.

Hirdetés

Szerencsére, a vizsga szerkezete és feladattípusai pont ugyanolyanok lesznek, mint a korábbi években. Ez pedig azt jelenti, hogy idén is 180 perc alatt kell középszinten az első részben a rövid feladatokra válaszolni, míg a második részben egy rövid és egy hosszú esszét kell írni.

Emelt szinten szintén az első részben a középszintű feladatsorhoz hasonlóan rövid, egyszerű feladatokat kell megoldani 100 perc alatt, míg a másodikban esszéket kell írni, amelyre összesen 140 perc áll a diákok rendelkezésére.

 

5.34

Hányan érettségiznek szerdán töriből?

Május 8-án történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik írásban.

Az emelt szintű szóbeliket június 5. és 12., míg a középszintűeket június 17. és július 3. között tartják.

A mostani vizsgaidőszakban összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 217 569 ilyen vizsgát tesznek majd  – tájékoztatott az Oktatási Hivatal.

Hirdetés

 

5.04

Mit találtok ma az Eduline-on?

A vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről és infókról az írásbeli érettségiről. Megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de jelentkezünk majd infókkal az emelt zintű vizsgákról is.És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Délutánonként pedig arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze a ti véleményeiteket, kérdéseiteket is várjuk kommentben vagy az [email protected] e-mail címre.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre is.

A legfontosabb tudnivalókat a 2024-es érettségiről ide kattintva találjátok meg.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!