Hirdetés

Hamarosan kezdődik a történelem érettségi – kövesd élőben az Eduline-on!

4 perc olvasás
Hamarosan kezdődik a történelem érettségi – kövesd élőben az Eduline-on!

A magyaron és a matekon túl vagyunk, a történelemmel folytatódik a 2023-as érettségi szezon. Történelemből 75 ezernél is több diák vág neki szerdán a vizsgáknak, nálunk pedig ma is mindent megtaláltok, legyen szó feladatokról, esszétémákról, vagy nem hivatalos megoldásokról.

Hirdetés

07:31

„Ti honnan tudjátok ennyire a törit? Ott voltatok, vagy hogyan?” – kérdezi egy diák az Érettségi 2023 Facebook csoportban.

Mivel senki sem él több ezer évig, valószínűnek tartjuk, hogy a tanulás lehet a titka a dolognak. Ha úgy érzitek, nektek nem sikerült (eleget) tanulni, vagy csak szimplán nem érdekel titeket a töri, támaszkodjatok az atlaszotokra és legyetek nagyon figyelmesek, hiszen a forrásokban rengeteg hasznos információt és segítséget találhattok, ami már elég lehet a ketteshez.

07:24

Ha valamit még olvasnátok reggel, az legyen ez:

07:15

Kezdődnek a dugók – hamarosan nem árt indulnotok

Hirdetés

06:54

Ma nem fog kelleni az esődzseki – viszont a szélre érdemes figyelni

Az Időkép időjárás jelentése szerint szerdán ugyan egész nap sok napsütés lesz, azért a felhők sem fognak teljesen eltűnni az égről. Eső, vagy kisebb zápor csak az Alföldön fordulhat elő. A portál külön kiemeli, hogy a Tatabánya-Baja vonal ötven-száz kilométeres sávjában erős széllökések lehetnek. Hajnalban azért a kabát nem fog ártani: 3-10 fok lehet, délutánra viszont jó idő lesz: 17-22 fokot várnak a meteorológusok.

06:42

Mi van az atlasszal?

Középszinten gyakorlatilag bármikor használhatjátok. Emelt szinten viszont már szigorúbbak a szabályok: szóbelin lapozgathatjátok az atlaszt, írásbelin viszont kizárólag a II. résznél használhatjátok azt. Középszinten az írásbelin használhattok saját atlaszt és ajánljuk, hogy vigyétek is magatokkal, mert a sulinak csupán a helyesírási szótárt kell biztosítania (tantermenként hármat), az atlaszt nem – vagyis ha nem visztek, anélkül kell megoldanotok a vizsgát. Bővebben az atlaszról még tavaly írtunk, itt:

 

06:30

Miből is áll a töriérettségi?

Középszinten első körben 12 feladatot fogtok kapni – ezek mindegyikében egy forrás feldolgozását fogják tőletek kérni. Ez a forrás lehet szöveg, kép, vagy akár diagram, vagy térképrészlet is. Utána viszont jönnek az esszék: egy nagyot és egy kicsit kell írnotok, ehhez négy témát fogtok kapni. A kisesszét egyetemes történelemből, a nagyot magyarból kell írnotok. Mi a kicsi és mi a nagy? A kisesszé jellemzően 100-130 szót takar, míg a nagy 210-260 szavas terjedelmet jelöl.

06:20

Itt vannak a tegnapi matek és a hétfői magyar megoldásai

Hirdetés

Ha még nem néztétek át őket, itt az ideje:

 

06:15

Nem vagytok egyedül!

Méghozzá nagyon nem: középszinten töriből ma 68 131-en érettségiznek, emelt szinten pedig 4537-en fognak ma vizsgázni. Hajrá mindegyikőtöknek!

 

06:05

Mi újság az emelt szintű érettségivel?

Rengeteg kérdést kaptunk erről, így itt is szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra, hogy az emelt szintű érettségiket a diákok központilag írják, nem azokban az intézményekben, ahol amúgy tanulnak, így viszont az emelt szintű vizsga feladatairól, vagy azok megoldásairól mi sem tudunk azonnal beszámolni. Szerdán délután, a vizsga végeztével viszont igyekszünk azonnal megmutatni, hogy emelt szinten mit kértek számon történelemből.

05:45

Mindent a töriérettségiről, ráadásul egy helyen

Hirdetés

Igyekeztünk minden fontos dolgot összefoglalni nektek a mai vizsga előtt.

 

05:40

Mi lesz ma az Eduline-on?

Mi is veletek érettségizünk! Hamarosan jövünk minden információval az érettségiről, majd mutatjuk, kell-e esőkabátot húznotok, vagy esernyőt vinnetek magatokkal, figyeljük az Útinformot, és riadót fújunk, ha már mindenképpen indulni kell, mert elszabadul a dugóhelyzet. Reggeltől estig mutatjuk a legfontosabb információkat az érettségiről: a középszintű vizsgák feladatairól nálunk fogtok tudni először olvasni, szaktanárokat fogunk faggatni, majd természetesen diákokat is kérdezünk, végül pedig megmutatjuk a tanárok által kidolgozott, ugyanakkor nem hivatalos megoldásait is az érettséginek.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!