Hirdetés

Galéria: világszerte megmozgatja a diákokat a klímaválság – Budapesten pénteken tüntetnek

Szeptember 27-én újra klímasztrájkot tartanak Budapesten a klímaváltozás elleni politikai és gazdasági cselekvést sürgetve. Egy héttel korábban világszerte több millióan tüntettek, köztük rengeteg középiskolás és egyetemista, akik egyben a mozgalom fő szervezői is. Képek.

Hirdetés

Pénteken 10 és 14 óra között tartják Budapesten, a Clark Ádám téren – március 15. és május 24. után – a III. Globális klímasztrájkot, amelyet a Svédországból indult Fridays for Future (Péntekek a Jövőért) mozgalom magyarországi tagjai szerveznek. Itthon a kezdeményezést – a világ többi részéhez hasonlóan – egyetemisták indították el. Több vidéki városban is lesz tüntetés. A témában írt cikkeinket itt találjátok.

“A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene. A bolygónk drasztikus változásának korában élük, ezért azonnali politikai, gazdasági és társadalmi változásokra is szükségünk van! Diákok és tanárok, fiatalok és idősek, csatlakozzatok, és hallassuk a hangunkat, mint annyian mások világszerte!” – írják a szervezők a Facebook-eseményben.

A demonstráció a klímahetet zárja, amelynek nyitóeseményeként szeptember 20-án – a klímaváltozás következményeit illusztrálva – úgynevezett “die in”-t, vagyis “behalást” tartottak a Széll Kálmán téren a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezésében.

Die in, vagyis behalás a Széll Kálmán téren, 2019. szeptember 20-án.

©

Külföldön is ezen a napon, szeptember 20-án tartottak tüntetéseket, amelyeken összesen több millió ember vett részt, köztük rengeteg diák, hallgató és fiatal. Galériánk a megmozdulásokról:

Kijev: a megoldás részese legyél, ne a szennyezésé.

©

Stockholm. Svédországban több városban tartottak megmozdulásokat.

©

Koppenhága. Dániában is országszerte voltak tüntetések.

©

Fokvárosban volt, aki iskolai egyenruhában tüntetett.

©

Varsó: nincs B bolygó. Lengyelországban több mint hatvan városban tüntettek.

©

Athénban is ellepték az utcákat a görög és angol feliratú transzparensek.

©

Londonban a kormányzati és parlamenti negyednek helyet adó Westminster kerületben tüntettek.

©

Berlinben fiatal diákok egy Lángol a föld feliratú transzparenst tartanak. Itt több százezren vonultak az utcára, de több német városban is ezrek tiltakoztak.

©

Launceston: nem az éghajlatnak kell változnia, hanem nekünk. Ausztráliában száztíz településen tiltakoztak.

©

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!