Az olvasás és a nyelvtanulás készségét is befolyásolhatja a túl sok (vagy túl korán?) kezdett okostelefonozás, tabletezés, egyszóval “képernyőzés”. Újabb érdekes kutatási eredményekről számolunk be.

hirdetés

Azok a gyerekek, akik az ajánlott napi egy óránál többet néznek képernyőket, a fehérállomány lassabban fejlődik, ez pedig azért probléma, mert a fehérállomány fontos szerepet játszik a nyelvtanulás, az olvasás és a kognitív képességek fejlődésében – derült ki a JAMA Network amerikai orvostudományi lapjában megjelent kutatásból, írta meg az Index.

A kutatás során MRI-vel vizsgáltak három és öt év közötti gyerekeket. Az eredményekből az látszódott, akik túl sokat néztek tv-t, használtak telefont, számítógépet vagy tabletet, nekik kevésbé volt fejlett a fehérállományuk társaiknál. Az MRI mellett folytatott tesztek is arra következtettek, hogy a sok képernyőnézés hozzájárult a gyengébb olvasási képességhez, a kevésbé kifejező nyelvhasználathoz és a gyengébb gyors tárgymegnevezési teszteredményekhez is.

hirdetés

Az agy márpedig az első öt évben fejlődik a leggyorsabban. Ebben a korban a legformázhatóbb, mindent magába szív, – magyarázta John Hutton, a Cincinnati Gyermekkórház orvosa és kutatója. A fehérállomány szerkezetének fejlesztése és felépülése olvasással, zenetanulással, sőt akár zsonglőrködéssel is elérhető – tették hozzá.

A felmérésben részt vevők 90 százaléka már egy éves korára felhasználóvá vált. Szüleik bevallása szerint naponta átlagosan két órát töltenek képernyő előtt, de volt köztük olyan, aki öt órán át mobilozott – írják.

Forrás: Eduline