Hogyan kell “törlesztenetek”, ha állami ösztöndíjasként nem végzitek el a képzést a meghatározott időben belül? Itt vannak a szabályok.

2020. január 1-jétől változnak az állami ösztöndíjas képzésre vonatkozó szabályok: eddig azoknak, akik nem szerezték még a képzési idő másfélszerese alatt a diplomát, a képzési költség felét vissza kellett fizetniük, de kérvényezhették, hogy ehelyett ledolgozzák az állami féléveket. A jövő évtől ez utóbbi lesz az alapértelmezett “törlesztési” forma, fizetni csak akkor kell, ha két éven belül nem kezdetek el dolgozni.

hirdetés

A képzési idő másfélszeresébe nem számítanak bele a passzív félévek, ha pedig külföldi felsőoktatási intézményben vagy nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében felnőttképzésben kezdetek el tanulni, kérhetitek a határidő felfüggesztését. Erről itt olvashattok részletesen.

Fontos, hogy az állami ösztöndíjjal folytatható tanulmányok hossza ennél rövidebb: a képzési időn felül még két félévig tanulhattok támogatott formában. Az állami ösztöndíjas félévekről itt találtok fontos információkat.

Hány napig kell dolgozni, ha nem szereztétek meg időben a diplomát?

Állami ösztöndíjas félévenként 150 nap munkaviszonyt kell fenntartanotok.

Meddig kell ezt teljesíteni?

Az állami ösztöndíjas féléveiteknek megfelelő munkaviszony egészét az adott képzés megszűnésének napjától számítva az ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül kell fenntartanotok. Ha kicsúsztok a határidőből, a képzési költség felének arányosan csökkentett részét kell visszafizetnetek.

Kikre vonatkozik a kötelezettség?

Az alap-, mester- és osztatlan képzésben, illetve a felsőoktatási szakképzésben tanulókra – azokra a jelenlegi és volt hallgatókra is, akiknek január 1-jéig kötelezettség nem kerül megállapításra.

hirdetés

Ha viszont alap- vagy mesterképzés esetén az első félév után, osztatlan képzésben legkésőbb a második félév után gondoljátok meg magatokat, nem keletkezik kötelezettségetek.

Mi történik, ha újra tanulni kezdetek?

Ha új (magyar vagy külföldi) hallgatói jogviszonyotok van vagy keletkezik, illetve ha nappali tagozatos, iskolarendszerű szakképzésben tanultok vagy fogtok tanulni, kérelmezhetik a kötelezettség teljesítésének felfüggesztését.

Van más kötelezettség is?

Igen, ha megszerzitek az oklevelet, az ezt követő húsz éven belül az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányokkal megegyező időtartamot kell “ledolgoznotok”, különben vissza kell fizetnetek az ösztöndíj összegét.

Ki mentesülhet a kötelezettségek alól?

A képzési idő másfélszerese alatti diplomaszerzés, illetve – ha ez nem sikerül – a csúszás miatti munkaviszony-fenntartási kötelezettség alól mentesülnek azok, akik három gyermeket szülnek. Emellett kérelemre teljesítettnek tekintik a az oklevélszerzési kötelezettséget, ha a hallgató a diplomát tartós betegség, baleset, szülés vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes megszerezni.

A munkaviszony-fenntartási, illetve visszafizetési kötelezettségek egészét vagy egy részét – kérelemre – teljesítettnek tekintik, ha a hallgató azokat megváltozott munkaképességére tekintettel, tartós betegsége, balesete, szülés, kettő vagy több gyermek nevelésére tekintettel vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem képes teljesíteni.

hirdetés

Forrás: Eduline