Hirdetés

Fizikával folytatódik az érettségi harmadik hete. Mutatjuk, mi vár rátok

5 perc olvasás
Fizikával folytatódik az érettségi harmadik hete. Mutatjuk, mi vár rátok

Reggel 8-kor közép- és emelt szintű fizikával folytatódnak az írásbeli érettségik. Hogy hogyan pontozzák ezeket és milyen feladattípusokból állnak a feladatlapok, arról itt olvashattok részletesen,

Hirdetés

A középszintű írásbeli teljesítésére összesen 120 percet kaptok. A feladatsor két részből áll, egy 20 kérdéses feleletválasztós „tesztből” és négy komplex, összetett feladatból. Az utolsó kettő közül azonban a matekérettségihez hasonlóan csak egyet kell megoldani. Az írásbelivel maximum 90 pontot gyűjthettek, segítségképp közép- és emelt szinten is használhattok függvénytáblázatot és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológépet.

Milyen témakörök lehetnek?

A feleletválasztós teszt tartalmi arányai az Oktatási Hivatal tájékoztatója alapján így alakulnak:

 • Mechanika: 30%
 • Hőtan: 15%
 • Elektromágnesség: 20%
 • Optika: 10%
 • Atomfizika, magfizika: 15%
 • Gravitáció, csillagászat: 10%
A helyes megoldást három vagy négy előre megadott válaszlehetőség közül választhatjátok kide „a megoldásukhoz szükséges képességek, kompetenciák tekintetében nagyon különbözőek lehetnek.” A középszintű feladatsorban lehet, hogy a legalapvetőbb tanult törvényszerűségekről tanultakat kell „átültetnetek” és alkalmaznotok a mindennapi életben is tapasztalható jelenségekre, ami akár egyszerű számítást is magába foglalhat. De irányulhat olyan jelenségekre, összefüggésekre is, amelyek „mélyebb értelmezésére, problémamegoldásban történő alkalmazására középszinten nincs mód, de a vizsgázónak legalább a felismerés szintjén rendelkeznie kell a kérdésre vonatkozó ismeretekkel.”
A helyes válaszokkal kérdésenként két pontot szerezhettek, így a feleletválasztós teszt az írásbeli pontszámotok közel felét adja, egészen ponosan maximum 40 pontot.
És az összetett feladatok?
A négy összetett feladat a követelményrendszer négy különböző fejezetéhez kapcsolódik. A számításos feladat és a forráselemzést tartalmazó feladat kötelező, a jelenségértelmezés és a méréselemzés feladatok közül a vizsgázó választhat, csakúgy, mint korábban a matek esetében.

Hirdetés

„A nyílt végű kérdések numerikus eljárások alkalmazását vagy rövid szöveges kifejtést egyaránt igényelhetnek. Ezek közül egy számításos feladat, gyakorlati alkalmazásokkal kapcsolatos egyszerű problémamegoldás. A második, rövid szöveges választ és egyszerű számítást egyaránt igénylő feladat, melynek megoldásához a feladatlapon megadott hétköznapi élet jelenségeihez kötődő rövid forrás, és a forráshoz kapcsolódó kérdések nyújtanak segítséget. A két választható feladat közül (3. és 4. feladat, jelenségértelmezés vagy méréselemzés) a vizsgázónak választása szerint egyet kell megoldania” – írják a tájékoztatóban.

Ebben a részben összesen 50 pontot szerezhettek a két választható feladat ugyanannyi pontot ér.

Milyen az emelt?

8-tól nem csak a középszinten vizsgázók, de az emeltesek is megmérettetika tudásukat. Számukra a vizsga három részből áll, amit 240 perc alatt kell teljesíteniük maximum 100 pontért cserébe.

Csakúgy, mint középszintén, a feladatlap itt is egy feleletválasztós tesztből áll, ami összesen 15 kérdést tartalmaz, és amelyben a témakörök aránya a következő:

 • Mechanika: 30%
 • Hőtan: 15%
 • Elektromágnesség: 20%
 • Optika 10%
 • Atomfizika, magfizika: 15%
 • Gravitáció, csillagászat: 10%
Hirdetés
Ezek a kérdések a követelményrendszerben leírt törvényszerűségek, összefüggések közvetlen alkalmazását jelentik a megismert jelenségekre, folyamatokra, illetve jelenségek, összefüggések felismerésére vagy értelmezésére irányulnak. Ezek egyszerű számítást is igényelhetnek” – írja az OH.
A tesztfeladat után a vizsgázóknak egy „témakifejtős” részt kell teljesíteniük. Itt három előre megadott témakör közül egyet kell választaniuk, amit a forrásokra támaszkodva, az utasítások és irányító szempontok alapján, a feladat kitűzésében meghatározott terjedelemben ki írásban ki kell fejteniük. „A kifejtés során egy-egy témakör áttekintése, a hozzá tartozó ismeretek rendszerezése, logikus elrendezése szükséges” – teszi hozzá a hivatal.
Végezetül pedig itt is különböző nehézségű, számításos feladatokat kell megoldanotok. melyek során értelmeznetek kell a megadott problémát és fel kell ismernetek, milyen törvényszerűségek, összefüggések alkalmazása vezethet a megoldáshoz a fizika következtetési és megoldási módszereinek, eljárásainak használatával.
Hogyan pontozzák az emelt szintű vizsgát?
A feleletválasztós teszttel maximum 30 pontot szerezhettek, a helyes válaszok itt is 2-2 pontot érnek. A témakifejtős részben maximum 23 pontot szerezhettek. Ebből 18 pont jár a tartalmi megoldásra, 5 pont pedig a kifejtés módjára. Figyeljetek viszont a szószámra, mert ha 100 szó alatt van a fogalmazásotok, a kifejtés módjára nem kaphattok pontokat!

A harmadik rész maximális pontszáma 47, így áll össze tehát a maximum megszerezhető 100 pont.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!