Hirdetés

Felvételizők, erre figyeljetek: az előzetes ponthatár nem minden esetben egyenlő a véglegessel

2 perc olvasás
Felvételizők, erre figyeljetek: az előzetes ponthatár nem minden esetben egyenlő a véglegessel

Akkor sem szabad elkönyvelnetek a biztos bejutást, ha esetleg az előzetes ponthatárok alapján úgy tűnik, megugrottátok a limitet.

Idén is több alap- és osztatlan szakon húztak előzetes ponthatárt, ami azt jelenti, ezeken a szakokon csak akkor kerülhettek be állami ösztöndíjas helyre, ha eléritek ezt. Az önköltséges képzésekre ezek a ponthatárok nem vonatkoznak.

Hirdetés

Azonban ne feledjétek, az előző években is előfordult, hogy az előzetes ponthatárokon módosítottak a jelentkezők száma és teljesítménye alapján. Ez akár néhány ponttól kezdve, 30-40 pontos emelkedést is jelenthet, persze az is lehet, hogy nem változik a végleges ponthatár az előzeteshez képest.

Mi történik, ha ezt nem sikerül elérnetek, de a felvételi minimumot igen?

Abban az esetben, ha legalább 280 pontotok van – hiszen 2021-ben is ennyi a minimumponthatár az alap- és osztatlan képzések esetén –, akkor természetesen felvehetnek titeket állami képzésre. De ennek persze az is a feltétele, hogy olyan megjelölt szakról legyen szó, ami államilag támogatott formában is elindul, és sikerül megugranotok a végleges ponthatárt, amit várhatóan 2021. július 22-én húznak majd meg.

Ha viszont nem sikerül a minimum ponthatárt – azaz 280 pontot – elérnetek, akkor sajnos sem államilag támogatott, sem önköltséges formában nem vesznek fel benneteket felsőoktatási intézménybe.

A 2021-es felvételiről szóló cikkeinket itt olvashatjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!