Összeszedtük, milyenek a pontszámítási szabályok a mesterképzésre jelentkezőknek. Mutatjuk a szabályokat és azt, hogy milyen szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket.

hirdetés

A mesterképzésre felvételizők jelentkezési határideje ugyanaz, mint az alap- vagy osztatlan szakokra jelentkezőknél. Ugyanakkor rájuk egészen más szabályok vonatkoznak. Az MA- vagy MSc-szakra jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a minimumponthatár 2019-ben is 50, vagyis akik ennél kevesebb pontot szereznek, sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges hallgatóként nem kezdhetik meg tanulmányaikat. Azt azonban, hogy ennél a pontszámításnál mi a szabály, az egyetemek külön-külön határozzák meg, így az iskolák honlapjairól tudtok pontosan tájékozódni.

Maximum tíz pontot kaphattok esélyegyenlőség jogcímen, a többit azonban az egyetemek, főiskolák határozzák meg. Általában beleszámít a pontozásba a már megszerzett oklevél minősítése, vagy éppen átlaga, a záróvizsga eredménye, valamint mérvadó szokott lenni a felvételi vizsga – amely a legtöbb mesterszaknál kötelező – vagy motivációs beszélgetés eredménye is. Erről bővebben itt olvashattok.

Forrás: Eduline