Hirdetés

Felvételi rekordok: tavaly volt olyan szak, ahova 492 ponttal lehetett bekerülni

2 perc olvasás
Felvételi rekordok: tavaly volt olyan szak, ahova 492 ponttal lehetett bekerülni

Már biztos, mindenki nagy erőkkel készül a 2022-es ponthatárhúzásra: jöhet az utolsó számolgatás. Megnéztük, tavaly hol voltak kiemelkedően magas végleges ponthatárok, és azt is, hogyan lehet 500 pont egy szak ponthatára.

Hirdetés

2021-ben osztatlan tanárszakon a matematika-olasztanár szak esetében 492 ponttal lehetett bekerülni az ELTE-re. Szintén magas volt a ponthatár az ELTE állami ösztöndíjas jogász képzésén: 472 pont. Illetve az egyetemen a pszichológia szakon 449 pont, az angol nyelvű nemzetközi tanulmányokon pedig 423 pont lett a végleges ponthatár.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is született magas ponthatár: a jogász alapszakhoz 463 pont kellett. A Corvinuson a magyar nyelvű gazdálkodási és menedzsment alapszakon 24 ponttal emelkedett az ingyenes képzésre a ponthatár: most 451 ponttal lehetett bekerülni. Szintén az egyetemen nemzetközi tanulmányokon 467, illetve a nemzetközi gazdálkodás – ami csak angolul indul – 472 pont lett a végleges határ. 

Lehet 500-ból 500 pont a végleges szám?

Az algoritmus, ami a ponthatárokat számolja, a kisebb szakokon időnként irreálisan magas ponthatárt húz – évről évre előfordul, hogy valamelyik tanári képzésen 480 fölötti vagy akár 500-as ponthatárt húznak.

Hirdetés

Nem kell megijedni, ilyenkor általában kiderül, hogy az adott szakpárra csak egy diák felvételizett és került be, így az ő pontszáma lett a ponthatár. Akkor is, ha ez az egy ember extrém magas, 480 fölötti pontszámmal indult neki a felvételinek.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!