Hirdetés

Felvételi pontszámítás: minden, amit az érettségiről tudni kell

3 perc olvasás
Felvételi pontszámítás: minden, amit az érettségiről tudni kell

A jelentkezési határidő után már “csak” egy nagy megmérettetés vár a végzős középiskolásokra: az érettségi. Mutatjuk, hogyan számolják 2021-ben a pontjaitokat a vizsgákból.

Hirdetés

A többletpontokról már megírtuk a legfontosabb tudnivalókat, most azt foglaltuk össze, hogyan számolják az érettségi pontjaitokat a felvételin.

Miből számolják a pontokat?

Az érettségi pontokat főszabályként két érettségi százalékos eredményéből számítják ki, összegük legfeljebb 200 pont lehet (mivel tárgyanként maximum 100–100 pont kapható). Azt, hogy az egyes szakokon mi ez a két vizsgatárgy, itt nézhetitek meg – sok képzésen ugyanis kötelező érettségiket kell teljesíteni, emelt vagy középszinten. Persze idén is vannak olyan szakok, ahol bármilyen érettségit elfogadnak. Ezeknek a listáját itt találjátok.

Nem mindegy, hogy milyen bizonyítványotok van – mutatjuk a részleteket és azt, hogy pontosan miből számolnak pontokat.

Hogyan jönnek ki a százalékok?

Az érettségi értékeléséről és az érdemjegyek meghatározásáról itt írtunk le mindet. De hogyan jönnek ki a százalékok?

Az érettségi pontok számításakor az emelt szintű és a középszintű érettségi vizsgán elért százalékos eredményt névértéken veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy például a középszintű 78% és az emelt szintű 78% is 78 pontot ér. Tehát a jegyeknek – elégséges (2), közepes (3), jó (4), jeles (5) – nincs szerepük. Az emelt szintű vizsga teljesítését többletpontokkal kell értékelni – erről itt írtunk bővebben.

Mennyit ér a régi érettségi?

“Régi típusú” (2005 előtti) magyar rendszerű érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők esetében az érettségi vizsgaeredmények automatikusan középszintű érettségi vizsgának minősülnek, az osztályzatok pedig az alábbi százalékos értékeknek felelnek meg:

  • jeles (5): 100%,
  • jó (4): 79%,
  • közepes (3): 59%,
  • elégséges (2): 39%.

Miért fontos az érettségi eredmény a felvételinél?

A felvételi pontjaitokat két módszerrel lehet kiszámítani: vagy a tanulmányi és az érettségi pontszámot adják össze, vagy az érettségi pontszámotokat duplázzák meg. A két módszer közül automatikusan azt alkalmazzák, amelyik számotokra előnyösebb. A pontszámításról itt olvashattok részletesebben.

Hirdetés

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!