Hirdetés

Felvételi ponsztámítás: milyen természettudományos tárgyak számítanak?

2 perc olvasás
Felvételi ponsztámítás: milyen természettudományos tárgyak számítanak?

A felvételin a tanulmányi pontokba a természettudományos tárgyak is beleszámítanak. De mit is értünk pontosan ilyen tárgy alatt? Mutatjuk a részleteket.

Hirdetés

Természettudományos tárgynak számít a biológia, a fizika, a kémia, a földrajz (a földünk és környezetünk), a természetismeret és a természettudomány. A jelentkezéskor ezek közül kell választanotok egyet, amit legalább két évig tanultatok, vagy kettőt, amit legalább egy-egy évig tanultatok.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha legalább két évig tanultatok fizikát és annak az utolsó két évi érdemjegye 3-as és 4-es, de egy-egy évig tanultatok biológiát és kémiát, amire 4-est és 5-öst kaptatok, akkor úgy is dönthettek, hogy a biológia és a kémia jegyeteket viszitek, mert úgy magasabb pontot kaphattok.

Abban az esetben, ha a fent felsorolt természettudományos tantárgyak közül nincs kettő, amelyet legalább egy tanéven keresztül, vagy nincs egy, amelyet legalább két tanéven keresztül tanultatok, a középiskolának az Oktatási Hivatalnál kérelmeznie kell annak megállapítását, hogy a pedagógiai programjában és helyi tantervében szereplő tantárgyaknak a középiskola által kiállított bizonyítványokban szereplő eredményei közül melyek azok, amelyek természettudományos tantárgyakból elért eredményeknek minősülnek.

Mi számít még bele a középiskolai eredményekbe?

A természettudományos tárgyon vagy tárgyakon kívül a középiskolai eredmények számításánál figyelembe veszik a magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga, kerekítés nélkül), a történelem, a matematika és legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) utolsó két év végi osztályzatát. Az így kapott eredmény kétszerese jelenti a tanulmányi pontok legfeljebb 100 pontot képező részét.

Hirdetés

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

ForrásIratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!