Hirdetés

Felvételi kisokos: minden, amit nyelvvizsgáért járó többletpontokról és az emelt szintű nyelvi érettségiről tudni kell

3 perc olvasás
Felvételi kisokos: minden, amit nyelvvizsgáért járó többletpontokról és az emelt szintű nyelvi érettségiről tudni kell

2023-ban utoljára még központi pontszámítási rendszer szerint kaphattok többletpontokat a nyelvvizsgáért – jövőre már az egyetemek dönthetnek arról, mire és hány pontot adnak majd. Mutatjuk az idei szabályokat.

Hirdetés

Az évek óta érvényes szabály most is aktuális, a magyartól eltérő idegen nyelvű nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár, méghozzá úgy, hogy

  • B2 (korábban középfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont,
  • C1 (korábban felsőfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) (korábban C típusú) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont kaphattok.

Részvizsgáért is járnak többletpontok?

2020-ban a járványhelyzet megnehezítette a nyelvvizsgázást, így akkor a részvizsgáért is teljes pontértéken számított a nyelvvizsga, azonban azóta visszaállt a korábbi szabály. Részvizsga esetén csak abban az esetben jár a nyelvtudásért többletpont, ha a fogyatékossággal élő (sajátos nevelési igényű) jelentkező a hatáskörrel rendelkező szerv szakvéleménye által igazoltan nem tudja a komplex (korábban C típusú) nyelvvizsgát letenni. Ebben az esetben a fenti pontszámok járnak a részvizsgákért is.

Ha két középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgám van, hány pontot kapok?

Hirdetés

Legfeljebb 40 többletpontot kaphattok akkor is, ha a többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga-bizonyítvány alapján is jogosultak lennétek, vagy ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjaitok összege ezt meghaladná. Sőt fontos szabály, hogy egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont – azaz, ha van egy B2-es német nyelvvizsgátok, de időközben megcsináltátok németből a C1-et is, akkor csak egy vizsga számít (értelemszerűen az, ami több pontot ér).

Meddig tölthetitek fel a nyelvizsgátok adataiot, hogy többletpontot kapjatok éret? Itt nézhetitek meg az idei határidőket.

Emelt szintű nyelvi érettségi és nyelvvizsga – mi a szabály?

Ha ugyanazon idegen nyelvből egyszerre nyelvvizsgátok is van és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a nektek kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapjátok meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha van egy B2-es angol nyelvvizsgátok (alapesetben ez 28 pontot ér), de emellett angolból emelt szinten érettségiztek majd (az emelt szintű érettségi 50 pontot ér), akkor csak egy jogcímen (ezesetben az emelt szinttért, mert az több) kaptok többletpontot. Persze a kérdés jóval összetettebb, mint elsőre tűnik, emelt szinten ugyanis bizonyos feltételeknek meg kell felelni, hogy a vizsgátok többletpontot is érjen, illetve az emelt szintű nyelvi érettségi, ha sikeres szintén nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítvány lesz.

Hirdetés

A nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kapcsolatáról itt találtok több infót.

Itt olvashattok el mindent a többletpontokról, ide kattintva pedig az ide felvételi szabályokat nézhetitek meg.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!