Hirdetés

Felvételi kisokos: minden, amit az ügyintézés előtt tudnotok kell

5 perc olvasás
Felvételi kisokos: minden, amit az ügyintézés előtt tudnotok kell

A nemrég megszerzett de a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat jelentő dokumentumokat dokumentumokat, okleveleket és igazolásokat legkésőbb 2021. július 8-ig tudjátok pótolni. Mutatjuk, pontosan hogyan.

Hirdetés

Idén július 8-ig van lehetőségetek adatokat módosítani, a jelentkezéskor még hiányzó dokumentumok másolatát benyújtani, jelentkezési helye(ke)t visszavonni, valamint egy alkalommal sorrendet módosítani. Mit jelentenek ezek pontosan?

Adatmódosítás

Fontos, hogy ha erre van szükségetek, akkor bizonyos személyes adatok módosítását dokumentummal is igazolnotok kell (pl. névváltozás, állampolgárság változása, tévesen megadott személyes adatok korrigálása), amit az E-felvételibe is fel kell tölteni.

Dokumentumpótlás

Most szereztek nyelvvizsgát, olyan bizonyítványt, ami többletpontot ér? Azt is ebben az időszakban kell feltöltenetek. A 2021. február 15. után letett államilag elismert nyelvvizsgáknál “csak” meg kell adnotok a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma).

Sorrendmódosírás – mikor érdemes?

Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrendetek – azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami hónapokkal ezelőtt, a jelentkezés leadásakor volt. Például, ha időközben rájöttetek, hogy a mérnökinformatikus szak helyett inkább a mechatronikai mérnök lesz az igazi.

Hirdetés

Ezzel nincs is baj, ha mind a két szak szerepel a listátokban, akkor egy kattintással megcserélhetitek a sorrendet. Viszont nagyon fontos, hogy sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehettek fel.

A sorrendmódosítás alól viszont kivétel a megjelölt jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának felvétele. Tehát, ha például biztosak vagytok benne, hogy a pszichológia a ti szakotok, de biztosra mennétek az önköltséges képzés megjelölésével, akkor ha a jelentkezéskor nem tettétek, ezt felvehetitek a listába – viszont csak a már megjelölt egyetem, már megjelölt képzési formájában vehetitek fel a szakot, csak a finanszírozási forma lehet más.

Időközben mindenki megtudta az érettségi eredményét és megnézhette a kijavított dolgozatát. Kíváncsiak vagytok hány ponttal vágtok neki a felvételinek a ponthatárok előtt másfél hónappal? Itt megnézhetitek a pontszámaitokat.

Hogyan működik a sorrendmódosítás?

A jelentkezési sorrend módosítására egyetlen alkalommal van lehetőségetek méghozzá az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontjában. Itt jelennek meg az általatok megadott képzések, amelyek a mellettük lévő kis nyíl ikonnal sorolhatók lejjebb vagy feljebb a képzések között. A sorrendezés után a Mentés gombra kattintva véglegesíthetitek az új jelentkezési sorrendeteket, ezután már azonban nem lehet tovább módosítani. Ugyanitt tehetotek meg a finanszírozási helyek felvételét is, de ne feledjétek, az egyszeri sorrendmódosításnak nem váletlenül ez a neve – ha egyszer megváltoztatjátok, már nem csinálhatjátok vissza.

Nem érdemes változtatni viszont akkor, ha valahol nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis a sikertelen vizsga miatt egyébként sem kerülhettek be az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért mondjuk a lista végére tennétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül lesz lehetőségetek.

Hirdetés

Jelentkezési hely visszavonása – kinek való?

Ha biztosak vagytok abban, hogy egy szakra nem szeretnétek bekerülni (akkor sem, ha esetleg a pontszámaitok alapján felvennének benneteket), akkor érdemes egy helyet visszavonni.

Fontos azonban, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a már befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett díj nem is igényelhető vissza.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett nem lesz lehetőségetek új jelentkezési hely megjelölésére. Így ezt a döntést is nagyon át kell gondolni.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos legfrissebb híreiket itt olvashatjátok el.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!