Hamarosan elindul az idei tavaszi ügyintézési időszak. Most összeszedtünk minden hasznos infót a sorrendmódosításról és a jelentkezési hely visszavonásáról.

Az első és legfontosabb, hogy az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetőségetek módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ennek során csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, új képzés rögzítésére nincs mód.

Mikor érdemes módosítani?

Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élnie, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrendetek, amely alapján a jelentkezéseiteket rögzítettétek. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsgátok: sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhettek felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek meg. Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezése benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. A jelentkezési helyek visszavonása – kizárása – nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség.

Fontos, hogy:

  • a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett kiegészítő eljárási díj vissza nem igényelhető.
  • ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, annak újbóli aktiválására, visszaállítására később nincs lehetőség. Illetve a visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére.

A legfontosabb mégis az, hogy a módosításokra vonatkozó kérelmeketeket időben kell rögzítenie, ezért semmiképp ne hagyjátok ezt az utolsó pillanatra. A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően kizárólag egy alkalommal módosítható, legkésőbb 2019. július 10-ig. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve egy már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Forrás: Eduline