Hirdetés

Felvételi kisokos: hol számít és mit befolyásol a kapacitásszám?

2 perc olvasás
Felvételi kisokos: hol számít és mit befolyásol a kapacitásszám?

Honnan tudjátok, hogy hányan kerülhetnek be a választott képzésre és vajon köztük lesztek-e? Mutatjuk a szabályokat.

Hirdetés

Az, hogy felvesznek-e az általatok megjelölt jelentkezési helyre, a szakra meghatározott ponthatártól, illetve az általatok elért felvételi összpontszámtól függ. A felvételi ponthatárt az adott képzésre jelentkezők felvételi összpontszáma, a jelentkezők által megjelölt jelentkezési sorrend és az adott szakra vonatkozó felvehető szakos kapacitásszám figyelembevételével állapítják meg.

Mi is az a kapacitásszám?

A kapacitásszám az állami ösztöndíjas és az önköltséges hallgatók összlétszáma, vagyis összesen ennyi elsőévest vehet fel az adott egyetem. Az egyes szakok minimális és maximális kapacitását a Felvi oldalán, az adott képzésnél nézhetitek meg.

A képen példaként az ELTE kapacitásszámát láthatjátok, alatta pedig a Gazdaságtudományi Karon meghirdetett szakok kapacitását:

Hirdetés
© Felvi

Hol van még szerepe a kapacitásnak?

A szakok elindításánál és a minimumponthatároknál. Az általános felvételiben a jogszabályi minimumpontnál magasabb ponthatár ott alakulhat ki, ahol az adott szakra az egyetem által megállapított felvehető kapacitásnál többen jelentkeznek, így a jelentkezők között rangsorolni kell. Persze, ahol a jelentkezők száma az intézmény által megadott szakos maximális kapacitásszámot nem éri el, ott a ponthatár az utolsó felvett jelentkező pontszáma lesz, és minden érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkező felvehető.

Fontos, hogy a jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a ponthatárt. Így előfordulhat az is, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!