Hirdetés

Felvételi hiánypótlás: milyen dokumentumokat kérhetnek tőletek pluszban az egyetemek?

3 perc olvasás
Felvételi hiánypótlás: milyen dokumentumokat kérhetnek tőletek pluszban az egyetemek?

Az itt található dokumentumtípusokat nem mindenkinek kell leadnia a jelentkezéshez, ezek intézményspecifikusak, azaz a felsőoktatási intézmények külön megadhatták, mint a jelentkezéshez csatolandó egyéb szükséges dokumentumokat.

Hirdetés

Betöltött munkakör igazolása

Erre azért van szükség, mert egyes képzéseken csak bizonyos munkakörben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól.

Orvosi igazolások

Amennyiben egészségügyi (orvosi) igazolás szükséges a jelentkezéshez, arról a Felvin, az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az intézményi meghirdetéseknél tudtok tájékozódni.

Önéletrajz, motivációs levél

Ez egy saját magatokról, legfontosabb adataitokról és tevékenységeitekről szóló beszámoló. Csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes mesterképzéseknél többletpontot érnek a szakmai tevékenységek, eredmények, úgyhogy ennek is érdemes utánajárnotok. Itt ilyesmikre kell gondolni, hogy publikációs és kutatási tevékenységek, egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok, illetve országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

Szakirányú továbbképzés igazolása

A szakmai tevékenységhez hasonlóan egyes mesterképzéseknél a szakirányú továbbképzésekért is járhat többletpont, továbbá a szakfordító vagy szakfordító és tolmács képzés befejezéseként kiállított oklevél, képesítő bizonyítvány nyelvvizsgának felel meg. 

Hirdetés

Van, amit már nem kell igazolni

Egyes képzéseken már február 15. előtt tartottak előalkalmassági vizsgákat, így még a jelentkezési határidő előtt kiderült, alkalmasak vagytok-e az adott szakra vagy sem. Az előalkalmasságin szerzett igazolást már csatolni is kellett a felvételihez. Abban az esetben viszont, ha csak a jelentkezési határidő után voltatok alkalmasságin, vagy a napokban fogtok menni, ennek az eredményét már nem külön dokumentummal igazolnotok a felvételiben, mivel azt a felsőoktatási intézmények rögzítik a központi felvételi nyilvántartásba.

Azokat a dokumentumokat, amelyek a jelentkezési határidőig – február 15-ig – még nem álltak a rendelkezésetekre, július 8-ig tudjátok pótolni. Azt azonban ne felejtsétek el, hogy a hiánypótlásra sem minden esetben szólítanak fel benneteket. Erről itt olvashattok bővebben.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!