Hirdetés

Felvételi diplomával: ezek a pontszámítási szabályok vonatkoznak rátok

2 perc olvasás
Felvételi diplomával: ezek a pontszámítási szabályok vonatkoznak rátok

Hogyan kalkulálhattok a pontjaitokkal a 2021-es felvételin, ha már van diplomátok és elkezdenétek egy újabb alap- vagy osztatlan szakot? Itt vannak a részletek.

Hirdetés

Nemcsak mesterképzésnél számíthat a korábban megszerzett okleveletek, hanem akkor is, ha alapképzésre, osztatlan mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek. A felsőoktatási intézmények ugyanis a diplomátok minősítése alapján is rangsorolhatnak benneteket.

Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám – alapképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 pont – és 400 pont között arányosan kell megállapítani. Az összpontszám meghatározásához az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni a többletpontokat. Azt, hogy miért kaphattok pluszpontokat a felvételin, itt nézhetitek meg.

Ilyen esetben a jelentkezési kérelem csak akkor minősül hiányosnak, ha a jelentkezés során jelzitek (a megfelelő adatok megadásával vagy dokumentum feltöltésével), hogy az érettségi eredményeitek és középiskolai bizonyítványotok alapján is kéritek a pontszámítás elvégzését – teszi hozzá a felvételi tájékoztató. Ebben arra is felhívják a figyelmet, hogy a felsőfokú oklevél alapján történő pontszámítás intézményenként, sőt akár szakonként is eltérhet, ezért bővebb infókat az adott intézménynél érdemes kérni.

Így megússzátok az emelt szintű érettségit is

Jó hír, hogy az oklevél alapján történő pontszámítással kiváltható az alap- és osztatlan szakok bemeneti követelménye, az emelt szintű érettségi. Ezt csak akkor kell teljesítenetek, ha a benyújtott oklevél nem vehető figyelembe az adott szakon a pontszámításnál – olvasható a tájékoztatóban.

Hirdetés

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!