Hirdetés

Felvételi alkalmassági: vannak szakok, ahol még javában zajlanak a vizsgák

2 perc olvasás
Felvételi alkalmassági: vannak szakok, ahol még javában zajlanak a vizsgák

Sok egyetemen már elkezdődtek, de még egy ideig tartanak az idei felvételi alkalmassági vizsgák. Mutatjuk, hol nézhetitek meg a dátumokat.

Hirdetés

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, arról a Felvin, az intézményi meghirdetések oldalain találhattok részleteket. Azt, hogy melyik egyetemen mikor tartják a vizsgákat, illetve mennyit kell fizetnetek ezekért, ebben a táblázatban nézhetitek meg.

A vizsgáról értesítést, úgynevezett vizsgabehívót is fogtok kapni az intézménytől. Ha viszont az előbbiekben említett táblázatban jelzett időpont előtt egy héttel még nem érkezett hozzátok ilyen levél, érdemes az adott egyetemnél, főiskolánál érdeklődnötök ezzel kapcsolatban – hívja fel a figyelmet a Felvi.

Hány pontot ér az alkalmassági vizsga?

A sikeres alkalmassági vizsgáért nem kaptok többletpontot a felvételin. Aki viszont az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg” minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma nulla, tehát nem kerülhet be a kiválasztott szakra.

Az is nagyon fontos, hogy az azonos típusú alkalmassági vizsgát csak egyszer kell letenni, azt minden intézményben, ahol az alkalmassági vizsga előírt követelmény, elfogadják. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy ha például több tanító képzést is megjelöltetek, akkor csak egy alkalmassági vizsgára kell elmennetek. Abban az esetben viszont, ha csecsemő- és kisgyermeknevelő, illetve tanító szak is szerepel a jelentkezési listátokban, két alkalmassági vizsga vár rátok.

Hirdetés

A 2021-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!