Hirdetés

Felvételi 2024: így használhatjátok az Eduline kalkulátorát a pontjaitok kiszámításához

3 perc olvasás
Felvételi 2024: így használhatjátok az Eduline kalkulátorát a pontjaitok kiszámításához

Véget értek az írásbeli érettségik, sokan már a dolgozataik eredményeit is tudják. Ha elkezdenétek számolgatni a felvételi pontjaitok, mutatjuk, hogyan használjátok hozzá az Eduline kalkulátorát.

Hirdetés

Május 27-én hétfőn az olasz nyelvvel véget értek az idei írásbeli érettségi vizsgák. Az elmúlt hetekben az ország 1161 helyszínén közel 113 ezer diák vizsgázott; a legtöbben végzős középiskolások, akik közül több tízezren szeptembertől egyetemre készülnek.

A felvételi pontszámítás fontos eleme az érettségi dolgozatok sikeressége és az ezek százalékos eredményére kapott pontszámok.

Bár a pontszámítás tavalyhoz képest több elemében is megváltozott, a fevételi pontokat továbbra is 500 pontos rendszerben számolják;

  • 200 pontot érnek a középiskolai eredmények,
  • 200 pontot az érettségi eredmények,
  • 100 pontot az intézményi pontok.
Hirdetés

Ha a középiskolai eredményeitek nem a legfényesebbek, de az érettségi jól sikerült, a felvételi pontokat továbbra is számolhatják az érettségi pontok duplázásával, hiszen a rendszer mindig a számotokra legkedvezőbb lehetőséget veszi figyelembe.

A pontszámításban segíthet nektek az Eduline kalkulátora, amivel azt számolhatjátok ki, hogy az intézményi pontok nélkül – mivel azok egyetemenként, sőt, szakonként is eltérhetnek – hány pontot szereznétek a felvételin.

Mutatjuk, hogyan használjátok:

Középiskolai eredmények – 200 pont

A kalkulátor első táblázatába 11. és 12. évfolyamos évvégi eredményeiteket kell beírnotok magyar irodalomból, magyar nyelvtanból, matematikából, történelemből, egy legalább két évig tanult idegen nyelvből és az általatok választott ötödik vizsgatárgyból.

Érettségi eredmények – 200 pont

Ha beírtátok a középiskolai eredményeiteket, jöhet a második táblázat, amibe az érettségi vizsgáitok százalékos eredményeit kell beírnotok szintén

  • magyarból,
  • matekból,
  • történelemből,
  • idegen nyelvből, és
  • az általatok választott ötödik vizsgatárgyból.
Hirdetés

Itt jelölnötök kell azt is, hogy az adott tárgyból emelt- vagy középszinten vizsgáztatok, hiszen míg a 100 százalékos emelt szintű érettségi vizsga 100 pontot ér, addig középszinten a 100 százalékos eredmény csak 67-et.

Ha ezzel megvagytok, a kalkulátor kiszámolja nektek, hogy hány tanulmányi pontot szereztetek. Ez a középiskolai eredmények és az érettségi eredmények alapján tevődik össze, míg az érettségi pontokat a kalkulátor a két kiválasztot vizsgatárgy eredményeinek átlagából számolja ki. Ezeket a tárgyakat ne felejtsétek el bepipálni.

Intézményi pontok – 100

Ahogy azt már említettük, az Eduline kalkulátora az intézményi pontokat nem adja hozzá a kapott pontszámhoz, mivel azok a korábbi egységes rendszerrel ellentétben idén már egyetemenként eltérhetnek.

Azt, hogy egyes egyetemek pontosan mire, és hány pontot adnak, az alábbi cikkünkben nézhetitek meg:

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!