Hirdetés

Felvételi 2024: ezen a tíz vidéki karon lesz a legnagyobb a verseny idén

3 perc olvasás
Felvételi 2024: ezen a tíz vidéki karon lesz a legnagyobb a verseny idén

A Debreceni Egyetem gazdasági kara vonzotta idén a legtöbb jelentkezőt, de sokan jelentkeztek a szegedi egyetem képzéseire is. A Felvi statisztikái alapján mutatjuk a tíz legnépszerűbb egyetemi kart a vidéki egyetemekről.

Hirdetés

A legfrissebb statisztikák szerint idén 120 990 fő jelentkezett valamelyik egyetem 2024 szeptemberében induló alap, osztatlan- vagy mesterképzésre. Ahogy már korábban megírtuk, az ELTE volt idén is a legnépszerűbb egyetem és most is a gazdasági szakok taroltak a felvételiben, ezért nem is meglepő, hogy a legnépszerűbb egyetemi karok között is szerepel néhány erről a területről.

Mutatjuk a tíz legnépszerűbb vidéki egyetemi kart a nappali és levelező tagozatos, alap- és osztatlan képzési szintű, állami ösztöndíjas elsőhelyes jelentkezők számait összesítve:

  1. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
  2. Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
  3. Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar
  4. Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar
  5. Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar
  6. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  7. Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai kar
  8. Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
  9. Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
  10. Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar

Népszerű volt egyébként a Nyíregyházi Egyetem is, azonban az intézménynek nincsenek hivatalosan karai, helyette intézetek vannak az egyetemen.

Fontos megjegyezni, hogy idén az Oktatási Hivatal friss statisztikáiban az nem látszik, hogy egy adott képzésre összesen hányan jelentkeztek. Csupán az elsőhelyes jelentkezők számát tüntetik fel, azt nem, hogy egy adott szakra összesen hányan jelentkeztek például a listájuk második, harmadik, vagy akár hatodik helyén.

Hirdetés

Mikor jönnek a felvételi ponthatárok?

Hamarosan kiderül az is, hogy a mintegy 121 ezer jelentkező közül kik azok, akik a szeptembert valamelyik magyar felsőoktatási intézmény alap-, osztatlan- vagy mesterképzésén kezdhetik. Július 24-én érkezik meg az a bizonyos sms, amiből megtudjátok, hogy hova vettek fel titeket. Erre a napra idén is ponthatárváró rendezvényekkel készülnek a felsőoktatási intézmények az országban. Ezek programjait és helyszíneit már elkezdték nyilvánosságra hozni; a fővárosban idén is a Budapest Parkban tartják majd, Pécsett a Széchenyi téren, Veszprémben pedig a Valmar lép fel a Gyárkert Kultúrparkban.

 

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!