Hirdetés

Felvételi 2022: nem mindig éri meg emelt szintű érettségit tenni

2 perc olvasás
Felvételi 2022: nem mindig éri meg emelt szintű érettségit tenni

Lassacskán elindul a 2022-es egyetemi felvételi felkészülési időszaka. Ha még nem döntöttétek el, emelt szinten érettségiztek-e, akkor most segítünk egy kicsit. Ilyen lesz a pontszámítás.

Hirdetés

Az emelt szinten teljesített legalább 45%-os eredményű érettségi vizsgáért többletpont jár, de csak abban az esetben, ha a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják – ez a felvételi egyik alapvető szabálya. Tehát pluszpontot csak akkor kaphattok az emelt szintű érettségiért, ha megvan a 45% és a továbbtanulásban is számít az eredményetek (azt, hogy az egyes szakokon milyen érettégi kell, itt nézhetitek meg).

Bár az emelt szintű érettségi (legalább egy) 2022-ben is kötelező lesz alap- és osztatlan képzés esetén. Azonban nem mindig éri meg az emelt szintet és a plusz 50 pontot megcélozni.

Például, ha történelemből emelt szintű érettségit tesztek és az általatok megjelölt képzésen a következő vizsgatárgyakat határozták meg a felvétel feltételéül: magyar nyelv és irodalom vagy történelem vagy matematika. Ebben az esetben a történelem emelt szintű érettségi is beszámítható, azonban, ha a másik két vizsgatárgy eredményei alapján kedvezőbb lenne az érettségi pontszám meghatározása, akkor azt az emelt szintű történelem érettségi és az érte járó többletpontok nélkül számítják ki. Számokra lefordítva: jelentkezőnk történelemből 45%-os emelt szintű érettségi eredménnyel rendelkezik, a másik két beszámítható vizsgatárgyból pedig egy 96%-os és egy 98%-os eredménnyel. Az emelt szintű vizsgaeredmények figyelembevételével 98+45+50 = 193 pontja van, e nélkül számítva azonban 98+96 = 194 pontja, azaz számára kedvezőbb, ha nem számítják be az emelt szinten tett érettségijét.

Forrás


Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!

Sikeres feliratkozás

Valami hiba történt!