Hirdetés
Hirdetés

Felvételi 2020: minden infó, amit az emelt szintű érettségiről tudni kell

Jövőre a felsőoktatási felvételin kötelező lesz legalább egy tárgyból emelt szinten érettségizni, de már az első ilyen vizsgáért is jár a plusz 50 pont. Viszont az nem mindegy, hogy melyik tárgyból teszitek le ezt a vizsgát. Mutatjuk a részleteket.

Hirdetés

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány elfogadta a kötelező középfokú nyelvvizsga eltörléséről szóló javaslatot. Ugyanakkor a 2020-as felvételi követelménynek továbbra is része az emelt szintű érettségi – vagyis legalább egy tárgyból minden felvételizőnek kötelező ilyen vizsgát tennie.

Jó hír azonban, hogy a tervek szerint már az első emelt szintű érettségi után is jár a plusz 50 pont, akkor, ha sikerül minimum 45 százalékot elérni az érettségin. Összességében az emelt vizsgáért továbbra is maximum 100 többletpontot lehet szerezni. A 2020-as felvételi pontszámításáról itt olvashattok bővebben.

Milyen tárgyakból fogadják el az emelt szintű érettségit?

Fontos, hogy a különböző szakokon más-más emelt szintű érettségi az elvárás. Ezt a lenti táblázatban nézhetitek meg, aminek az értelmezéséhez itt találtok segítséget:

Tájékozódhattok arról, hogy milyen érettségi tárgyakból kell emelteznetek ahhoz, hogy felvegyenek benneteket a kiszemelt szakra. Itt pedig azt nézhetitek meg, hogy jövőre milyen tantárgyakból tehettek emelt szintű vizsgát.

A 2020-as felvételitől kötelező nyelvvizsgáról szóló összes cikkünket itt találjátok. 

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!