Hirdetés

Felvételi 2020: ilyen végzettséggel kerülhettek be a különböző képzésekre

Nem mindegy, milyen végzettséggel vágtok neki – először vagy újra – a felvételinek: mutatjuk, milyen fajta képzésekre jelentkezhettek érettségivel, alap- vagy mesterszakos diplomával, illetve a régi rendszerben szerzett egyetemi, főiskolai oklevéllel.

Hirdetés

A felsőoktatásba való bekerülés egyik feltétele, hogy rendelkezzetek az adott képzési szinten való továbbtanuláshoz szükséges végzettséggel.

A magyar felsőoktatásban három képzési szint épül egymásra: az alapképzés, a mesterképzés és  doktori képzés. Emellett vannak osztatlan képzések – ennek elvégzése után mesterfokozatú diplomát kaptok -, felsőoktatási szakképzések és szakirányú továbbképzések.

Érettségivel felsőoktatási szakképzésre, alapképzési szakokra és osztatlan mesterképzésekre jelentkezhettek. Mesterszakokra és szakirányú továbbképzésre akkor kerülhettek be, ha legalább alapszakos diplomátok van. Doktori képzésre csak mesterszakos oklevéllel vagy a régi rendszerben szerzett egyetemi végzettséggel felvételizhettek.

A különböző képzési szintekhez szükséges végzettségek táblázatos formában:

A 2020-as felvételin már az összes alap- és osztatlan szakon kötelező lesz egy emelt szintű érettségi, ezt ugyanakkor a felsőfokú oklevél kiváltja. Fontos, hogy a felsőoktatási szakképzés nem minősül ilyennek, így azzal nem mentesültök az emelt szintű követelménye alól. A kormány ingyenes felvételi felkészítőt indít a változás miatt, amelyről itt olvashattok.

Forrás: EdulineIratkozz fel hírlevelünkreNe maradj le a legújabb tételekről!

Értesülj elsőnek a legújabb minőségi tételekről, jegyzetekről és az oldal új funkcióiról!