A felsőfokú végzettséggel rendelkezőket az egyetemek és főiskolák az oklevél minősítése alapján is rangsorolhatják a felvételin – de hogyan kalkulálnak ilyenkor a pontokkal?

hirdetés

Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum – alap- és osztatlan szakon 280, felsőoktatási szakképzésen 240 pont – és 400 pont között arányosan kell megállapítani.

Ha egy jelentkező a felsőfokú végzettségét igazoló oklevele alapján kapja meg a pontszámát, a jelentkezési feltételként meghatározott emelt szintű érettségi számára nem kötelező.

A pontszámítás részleteit a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpontban találjátok meg, a szabályok intézményenként eltérhetnek – hívja fel a figyelmet a felvételi tájékoztató.

„Kérjük, fokozottan figyeljenek arra, hogy az adott felsőoktatási intézmény az oklevél minősítésének igazolását milyen pontossággal kéri! Az összpontszám meghatározásakor az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni azokat a többletpontokat, amelyekre a jelentkező jogosult. Ilyen esetben a jelentkezési kérelem csak akkor minősül hiányosnak, ha a jelentkező a jelentkezéskor az érettségi eredményei és középiskolai bizonyítványa alapján is kéri a pontszámítás elvégzését” – írja a tájékoztató.

hirdetés

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Forrás: Eduline